Met dank aan de wederhelft

In Abu Dhabi had hij zijn echtgenote als caddy. En voor het eerst sinds vier jaar won de Amerikaan Chris DiMarco weer een toernooi.

Chris DiMarco was tien toen hij zijn eerste hole in one sloeg. “En daar waren getuigen bij, want ik speelde met twee priesters. Ik sloeg die bal met een houten 5, 135 meter ver.” Niet banaal als eerste groot souvenir, maar Chris DiMarco is dan ook geen banale jongen. Hij is zelfs de enige profspeler die met een kleine putter de techniek toepast voor lange putters. Niet omdat hij tot elke prijs anders wil zijn, wel omdat die aanpak meteen werkte voor hem. Vanaf het moment dat hij die greep – de claw – toepaste, begon hij te winnen. In het Amerikaanse circuit behaalde hij zelfs drie titels. Hij ging almaar beter spelen en in 2005 stond hij zevende op de Amerikaanse money list. Toch miste hij nipt een definitieve plaats bij de groten, toen hij twee toernooien van de Grand Slam verloor in de play-off: de US PGA Championship 2004 en de Masters 2005. Wel maakte DiMarco deel uit van de Amerikaanse ploeg die in 2004 de Ryder Cup won – met 2,5 punten op 4 in Oakland Hills, waaronder een overwinning tegen Miguel Angel Jimenez. Maar zijn meest recente persoonlijke toernooiwinst bleef tot zo’n twee weken geleden de Open van Phoenix in 2002.

2006 begon heel goed voor DiMarco, met een overwinning op 22 januari in Abu Dhabi: hij speelde daar min twintig dankzij een laatste kaart van 67, na eerder 71 67 63 te hebben geslagen. Goed voor een cheque van 275.411 euro. Tweede was de Zweed Henrik Stenson (69 69 62 69), die één slag minder goed deed. De Spanjaard Sergio Garcia eindigde derde met min 18 (70 69 65 66). Garcia sloeg zondag de beste score, maar kon daarmee de putts die hij in het begin van de week miste, niet meer compenseren. De nummer twee van de wereld, Vijay Singh, werd achtste. “Voor mij was dit een heel belangrijke overwinning,” zei DiMarco, die voor de gelegenheid zijn echtgenote Amy als caddy mee had. “Er waren hier vier spelers van de top elf van de wereld. Het was heel moeilijk, temeer omdat er een strakke wind stond. Gelukkig begon ik sterk aan de laatste dag – DiMarco sloeg een eagle en twee birdies op de eerste vier holes – zodat ik wat meer op zekerheid kon gaan spelen. Ik mikte altijd netjes naar het midden van de fairways en de greens, ik nam zo weinig mogelijk risico’s. Maar ik voelde de hete adem van Henrik en Sergio tot op het einde in mijn nek.”

Amy DiMarco is niet alleen de echtgenote van Chris, ze is ook de moeder van zijn drie kinderen. En het was zeven jaar geleden dat ze hem nog eens als caddy naar een toernooi had vergezeld. Om een topspeler te vinden die een toptoernooi wint met zijn vrouw als caddy, moeten we eindeloos ver in het verleden gaan grasduinen. “We zullen die winstpremie nu netjes verdelen,” zei mevrouw DiMarco. “Fiftyfifty. Ik neem geen genoegen met de gebruikelijke 10 % voor de caddy.” “Uitgesloten,” reageerde Chris. “Je krijgt die premie helemaal…”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content