‘mensen zien eerst de leider en dan pas het geheel’

© Debby Termonia

GEORGES VAN DER MEULEN CEO BSH Home Appliances Group

“Als leider moet je zelf de verandering zijn. Dat gaat terug tot Gandhi’s “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien”, maar ook in de praktijk merk ik dat verandering toch vooral bij jezelf begint. Het is onmogelijk als bedrijf iets over een andere boeg te gooien en als leider zelf nog anders te handelen. In veranderingsmanagement moet je het eerst zelf doen, want mensen zien eerst de leider en dan pas het geheel.”

“Onze Europese perceptie van Barack Obama houdt een mooie cocktail van leiderschapskwaliteiten in. Hij was een charismatische figuur die met veel tegenkanting van een vijandig Congres regeerde. Vooral het menselijke kantje kon ik zeer appreciëren. Ik herinner me hoe hij ooit tijdens een betoging iemand toesprak die ijverde voor een moeilijk haalbare zaak. Hij legde zeer rustig uit dat het plan van de betoger nog niet voor meteen was, maar vroeg de moed erin te houden. Dat vond ik een fantastisch moment. Als leider word je soms gepusht om extreem te zijn, maar zo bewijs je hoe je je eigenheid kunt behouden zonder jezelf na een tijd tegen te spreken.”

“Maar efficiënt leiderschap gaat verder dan dat charisma en het vinden van de juiste emoties. Het draait om hoe je omgaat met inspraak en democratie, maar je moet ook technische kennis hebben: van de processen of de instellingen die je leiderschap bepalen, van de regels waarmee je moet werken.”

HANS AERTS R&D Director Derbigum Group

“Medewerkers motiveren gebeurt het best indirect, vind ik. Als leider moet je vooral het juiste kader scheppen. Dat betekent duidelijk maken welke verantwoordelijkheid ze krijgen en wat de mogelijkheden zijn om zelf beslissingen te nemen. Dat, in combinatie met interessante projecten, zorgt ervoor dat mensen zichzelf motiveren.”

“Een goede leider staat moreel sterk, heb ik geleerd. Georges heeft me getoond hoe bij BSH een veranderingstraject een brede impact kreeg in de onderneming. Als leider in zo’n traject is het belangrijk de oefening eerst voor jezelf te maken. Weet waar je naartoe gaat en waarvan je medewerkers wilt overtuigen, ook al is het een moeilijke weg. Je mag zoeken, maar moet vermijden dat je te snel gaat en onzekerheid overbrengt. Maak de keuzes eerst helder voor jezelf en implementeer ze dan duidelijk.”

“In een ideale situatie kent iedereen de leider, maar dankt hij het succes aan het team achter hem. Ik ben grote fan van sciencefiction. Onlangs was ik oude afleveringen van Star Trek aan het herbekijken en ik besefte dat daar heel wat interessante inzichten over technologie en leiderschap in verwerkt zitten. Iedereen kent Kirk, maar in elke aflevering is het zijn team dat samen een probleem oplost. Onder zijn commando heeft ieder zijn eigen taak, maar het is het geheel dat de oplossing vindt.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Wouter Temmerman, fotografie Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content