‘Menselijke vaardigheden zijn belangrijk’

Kevin DeRudder is een specialist in webdevelopment, maar hij merkte al snel dat zijn ware roeping elders lag. “Ik houd van sociaal contact. Daarom werd ik na enkele jaren softwaretrainer”, stelt hij. “Tussen 2010 en 2018 doceerde ik programmeervakken aan derdejaarsstudenten van de Howest. Ik voel me geen ICT’er. Ik ben meer geïnteresseerd in de mensen die in ICT werken. Daarom is de functie van competencemanager bij de ICT-consultant Elmos me op het lijf geschreven. Daarnaast ben ik medeoprichter van de technologieconferentie Techorama en ben ik Most Valuable Professional van Microsoft. Dat is een technische expert die wordt betrokken bij de ontwikkeling van Microsoft-producten.”

Wat is u het voorbije jaar het meest bijgebleven?

KEVIN DERUDDER. “Lesgeven aan een hogeschool is een aparte wereld. In die functie was ik altijd al met vaardigheden bezig, vooral met mensen die nog maar net van de professionele wereld hadden geproefd. Vandaag heb ik nog altijd te maken met starters en mensen die net van school komen, maar ik kom ook in aanraking met een collega’s die bakken meer ervaring hebben en mensen die al langer werken dan ik. Dat haalt me uit mijn comfortzone en maakt het boeiend.”

Gaat u anders om met die ervaren collega’s?

DERUDDER. “Belangrijk is de vraag welke rol die mensen kunnen spelen. Moet je met een 63-jarige die op enkele jaren van zijn pensioen staat, nog een groeipad opstellen? Op het eerste gezicht denk je van niet, maar dat is niet het juiste antwoord. Zij hebben veel kennis en kunde. Ze werken er graag aan mee en zijn doorgaans bereid jonge mensen met hun ervaring bij te staan. Oudere consultants moeten daar veel meer voor worden ingeschakeld. Dat heb ik in mijn eerste jaar geleerd.”

Op welke manier speelt u in op de war on talent?

DERUDDER. “We bieden onder meer een Switch to IT-opleiding aan, bestemd voor mensen die een heel andere achtergrond hebben, maar gedreven zijn en de stap naar IT willen zetten. Je moet hen op een heel andere manier benaderen. Tegenover een achterstand in IT staat hun grote enthousiasme.”

Ben u tevreden over het afgelopen jaar?

DERUDDER. “Absoluut, het was een jaar vol boeiende uitdagingen. Ik heb ook aan mijn eigen groei gewerkt, zeker aan de zachte vaardigheden.”

Wat heeft de coronacrisis voor u betekend?

DERUDDER. “Ook wij hebben ons aangepast. Veel meer dingen gebeuren digitaal. Alles heeft voor- en nadelen. Videocalls zijn beperkt in de tijd. Ze verlopen droger dan face-to-faceontmoetingen, die ruimte bieden om het ook over andere zaken te hebben. Ook dat is belangrijk. Een groeipad heeft niet enkel met IT-kennis en professionele competenties te maken, ook menselijke vaardigheden zijn van belang. Als ik opleidingen geef, probeer ik dat zo interactief mogelijk te doen. Ik betrek zo veel mogelijk de cursisten bij mijn verhaal. Dat is minder mogelijk wanneer je via een digitaal kanaal lesgeeft. Je verliest ook helemaal de meerwaarde van non-verbale communicatie. Het is een extra uitdaging waarmee ik word geconfronteerd, maar ik ga ervoor.”

Kevin DeRudder

Is: competence- manager bij Elmos

Vrije tijd: muziek, sport, lezen en reizen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content