Melkboeren in het offensief

Belgomilk mag dan al de grootste kaasmaker, melkpoederfabrikant en roomijsproducent van België zijn, de zuivelcoöperatie wil méér: Europa is het volgende doelwit.

Marktleider tot in Kaapverdië

De cvba Belgomilk werd in 1991 opgericht door enkele coöperatieve zuivelbedrijven rond Inco, dat sinds de jaren vijftig al een samenwerkingsverband van coöperaties was. Daarbij brachten Arcodal uit Horebeke en Moorslede, Sint-Blasius uit Overmere, Sint-Antonius uit Nazareth, Aldis uit Wingene en Nosta uit Opwijk hun activa samen: fabrieken in Kallo, Moorslede en Langemark. In 1993 kwam de coöperatie Cornelius à Lapide uit het Limburgse Bocholt bij de groep.

De huidige structuur dateert van vorig jaar, toen enkele divisies via een nv-structuur werden verzelfstandigd (zie organigram). “Het is de bedoeling dat alleen de kernactiviteiten binnen de coöperatie worden gehouden,” zegt Patric Buggenhout. “De kaasdistributie en de roomijsafdeling Ysco zitten daarom in een aparte nv. Maar verdere fusies met coöperatieve zuivelbedrijven sluiten we in de toekomst niet uit. Zolang we maar een zuivere coöperatieve blijven.”

In totaal verwerkt Belgomilk – dat vandaag 4350 coöperanten telt – jaarlijks 700 miljoen liter melk. De onderneming, die zowel melkpoeder, boter, kaas als roomijs maakt, verkoopt zelf geen melk aan de consument, maar levert aan consumptiemelkbedrijven als Inex.

De groep haalde in 2000 een omzet van 485,5 miljoen euro. Daarbij was kaas goed voor 73 miljoen euro, melkpoeder voor 182,3 miljoen, boter voor 41,8 miljoen en roomijs voor 85 miljoen euro. De kaasgroothandel Jan Dupont – die in 1998 door Belgomilk werd overgenomen – haalde een omzet van 81 miljoen euro.

Willy Van Damme

Belgomilk wil zijn Frigécrème-ijsroommerk nu ook in België, Duitsland en Nederland lanceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content