Melkboer en paardenfokker

Jean-Marie Schevenels zocht op het einde van zijn vier jaar durende mandaat een Vlaming om hem op te volgen als voorzitter van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Die vond hij bij Milcobel, de grootste Vlaamse coöperatie van melkveehouders: algemeen directeur Patric Buggenhout.

Patric Buggenhout was een voor de hand liggende keuze voor BCZ, dat om de vier jaar afwisselend een Vlaamse en Waalse voorzitter aanwijst. Hij was de voorbije vier jaar al ondervoorzitter. Een veertiental dagen per jaar zal de nieuwe voorzitter zich buigen over twee uitdagingen waar de zuivelindustrie voor staat: de plaats van zuivel in het voedingsdebat en de overgang van de zuivelsector naar het tijdperk na de zware Europese gemeenschappelijke marktordening.

De Milcobeltopman, die zichzelf omschrijft als gedreven, maar daardoor ook veeleisend voor anderen én zichzelf, heeft nog voldoende tijd nodig voor zijn baan bij Milcobel. Én voor zijn hobbyboerderij. Buggenhouts eerste werk ‘s ochtends om halfzes is het voederen van zijn paarden. Ook ‘s avonds en in de weekends houdt hij zich bezig met paardrijden en paarden fokken, al laat Buggenhout zijn vrouw al niet meer weten wanneer hij later dan negen uur thuiskomt, omdat dat geen uitzondering is. Hoe het hem dan toch lukt om tijd te maken voor zijn dieren? “Geen televisie kijken. Dat is mijn enige professionele mankement, want ik mis wel eens iets. Dat pik ik meestal later op via de radio als ik op de baan ben.”

Buggenhout wil graag nog eens met zijn paard in een veelzijdigheidswedstrijd in de prijzen vallen, maar dat lijkt hem momenteel een onbereikbaar doel. “Dat heb ik nodig om een paar keer per week te oefenen en zo fysiek bezig te blijven. In mijn professionele carrière is dat anders. Daar zoek ik bereikbare uitdagingen.” Na zijn studies voor landbouwkundig ingenieur ging Buggenhout een jaar aan de slag als assistent bij de leerstoel bodemkunde van de Universiteit Gent. Bij het ministerie van Landbouw vervulde hij twintig jaar lang verschillende functies, tot hij in 1997 de overstap maakte naar het toenmalige Belgomilk, dat in 2005 met de Belgische Zuivel Unie versmolt tot Milcobel. “Het was de tweede keer dat ze me vroegen en de regionalisering van het ministerie hing in de lucht,” haalt Buggenhout als redenen aan.

PATRIC BUGGENHOUT (MILCOBEL)

IS: algemeen directeur Milcobel.

IS: voorzitter Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie.

VRIJE TIJD: paardrijden en paarden fokken.

SjS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content