‘Meer flexibiliteit sinds massaal telewerk’

Deze zomer trekken weer heel wat Belgen met vakantie naar het buitenland. Sommigen combineren dat met hun baan. Uit een rondvraag van de verzekeraar Europe Assistance blijkt dat 18 procent van de Belgen al zo’n workation heeft gedaan.

1 Is het wettelijk toegestaan om met workation te gaan?

Een workation is geen verworven recht, maar kan gezien worden als een variant op structureel thuiswerk. Er is dus geen bezwaar om enkele dagen vanuit het buitenland te werken. De werknemer moet wel zijn werkgever inlichten, die daar op zijn beurt akkoord mee moet gaan. “We gaan ervan uit dat een workation wordt gekoppeld aan de hoofdvakantie van de werknemer”, zegt Frédéric Hespel, expert internationale tewerkstelling bij Acerta Consult. “Het zal dus gaan om een verblijf in het buitenland van zo’n twee tot drie weken.”

Een workation moet ook compatibel zijn met de aard van de job. Wie naar pakweg Mexico trekt, waar het tijdverschil groot is, kan zijn werk misschien niet goed uitvoeren. Daarom kiezen de meeste werknemers voor een bestemming binnen Europa.

2 Mag een werkgever mij controleren in het buitenland?

Een baas mag controleren of je effectief aan de slag bent. “Al is er meer flexibiliteit sinds telewerk sterker is ingeburgerd”, zegt Hespel. “Een werkgever zal allicht niet vragen om van negen tot vijf te werken, maar wel je output controleren of vragen om aanwezig te zijn tijdens videovergaderingen.”

3 Ben ik verzekerd voor een ongeval tijdens een workation?

“Er ontstaan al eens vreemde discussies over ongevallen tijdens een workation”, zegt Hespel. “Als een werknemer van het ontbijtbuffet terug naar zijn kamer gaat om te werken en bij een val zijn voet breekt, kan je argumenteren dat het om een arbeidsongeval gaat. De werknemer moet dan wel aantonen dat het ongeval tijdens de werkuren gebeurde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content