Meer dan alleen Dubai

Sinds begin dit jaar loont beleggen in het Midden-Oosten meer dan beleggen in Europa of de Verenigde Staten.

Toen in november vorig jaar de financiële problemen van een van de grootste conglomeraten van Dubai aan het licht kwamen, begonnen beleggers meteen aan een massale uittocht uit het Mid-den-Oosten. Nochtans is het Midden-Oosten veel meer dan alleen Dubai en heeft de crisis van de vastgoedsector geen impact op alle sectoren en alle economieën uit de regio.

Desondanks kunnen we er niet omheen dat na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in Dubai het hele Midden-Oosten in de klappen heeft gedeeld. Tal van banken uit de regio is blootgesteld aan de vastgoedmaatschappij Nakheel, die haar schulden moest herstructureren nadat ze die niet meer tijdig kon aflossen. Hoe ernstig dat ook mag klinken, we mogen niet uit het oog verliezen dat het faillissement nog niet is uitgesproken en dat er nog altijd gewerkt wordt aan de schuldherstructurering. Het kalf is dus nog niet verdronken.

Een andere factor die weegt op de groei van de economieën in het Midden-Oosten, is de relatief lage prijs van de olieproducten. Sinds het dieptepunt van 40 dollar per vat begin 2009 is er al een hele weg afgelegd: de prijs voor een vat schommelt nu al enkele maanden rond 80 dollar. Maar het record van 147 dollar dat werd neergezet in juli 2008, lijkt op korte termijn ongenaakbaar en het herstel van de vraag naar olieproducten komt maar moeilijk op gang. Nochtans ziet het ernaar uit dat de situatie snel in positieve zin zou kunnen evolueren voor het Midden-Oosten, aangezien de groei van de opkomende landen opnieuw op kruissnelheid komt en het herstel van de groei in de ontwikkelde landen wellicht ook met een hogere vraag naar energie gepaard zal gaan.

Na regen…

Het plotselinge wantrouwen jegens de beurzen van het Midden-Oosten na de noodkreet van het bedrijf Dubai World, deed de beurzen uit de regio kelderen. Die paniekgolf, die redelijk begrijpelijk was aangezien de financiële crisis nog vers in het geheugen zat, ebde echter ook snel weer weg. Sinds begin dit jaar hebben de beurzen uit het Midden-Oosten opnieuw de wind in de zeilen en kunnen ze zelfs prat gaan op de beste prestaties van alle beurzen wereldwijd.

De beurs van Koeweit is met meer dan 10 % gestegen, die van Saudi-Arabië en Oman beide met 5 %. Ook de beurs van Bahrein is met meer dan 4 % geklommen en de beurs van Egypte ten slotte, die vaak beschouwd wordt als een toegangspoort tot beleggingen in het Midden-Oosten, is er sinds begin dit jaar met 8 % op vooruitgegaan.

Vergeleken met de daling van 7,50 % van de DJ Stoxx 50, die de 50 grootste Europese beurskapitalisaties omvat, en de daling van 1 % van de Amerikaanse Dow-Jones sinds januari, zijn de prestaties van de beurzen uit het Midden-Oosten meer dan verdienstelijk.

“De beleggers zijn gerustgesteld door de manier waarop de crisis in Dubai is aangepakt. Ook het uitblijven van dramatische krantenkoppen uit deze contreien in de voorbije weken heeft bijgedragen tot het herstel van het vertrouwen in de regio”, merkt een specialist van deze markten op.

Geen vuiltje aan de lucht?

Prestaties uit het verleden bieden helaas geen garanties voor prestaties in de toekomst. Toch heeft het Midden-Oosten alle troeven in handen om op dit elan verder te kunnen gaan.

>De steun die door de landen in het Midden-Oosten werd toegekend om de economische crisis van 2008-2009 te bezweren, begint zijn vruchten af te werpen. De belangrijkste begunstigde van die steun is de infrastructuursector.

> Buitenlandse beleggers die de regio zijn ontvlucht toen de financiële problemen van Dubai World aan het licht kwamen, zijn nog niet massaal teruggekeerd. Nu de situatie onder controle lijkt, zullen ze geleidelijk aan de weg naar het Midden-Oosten terugvinden.

> De olieprijzen bevinden zich ruim boven de rentabiliteitsdrempel, die in de regio rond 40 à 50 dollar schommelt. Dat voorspelt voor de bedrijven die actief zijn in de sector dus opnieuw forse winsten vanaf het moment dat de voorraden weer worden opgebouwd.

> De waarderingen bevinden zich nog steeds op bodemniveau, ondanks hun herstel sinds januari en dat terwijl de winstvooruitzichten goed zijn.

> Na een zwart jaar op economisch vlak (een groei van -3,5 % in 2009) zou de regio volgens de Verenigde Arabische Emiraten in 2010 een positieve groei van 2,5 % moeten kunnen realiseren.

Al die argumenten pleiten voor een positief jaar voor de beurzen uit het Midden-Oosten, die bovendien het voordeel hebben van een zwakke correlatie met de andere beursmarkten op de wereld. (C)

Door Karine Huet

Vergeleken met de daling van 7,50 % van de DJ Stoxx 50 en de daling van 1 % van de Dow-Jones sinds januari, zijn de prestaties van de beurzen uit het Midden-Oosten meer dan verdienstelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content