‘Meedenken over de toekomst van de mobiliteit’

WIE

Henri de Hemptinne (63)

IS

Voorzitter Groepering Autodealers en Agenten (GDA) binnen Traxio

WAS

“Ik ben gepokt en gemazeld in automotive“, zegt Henri de Hemptinne. “Mijn bedrijf CIAC werd gesticht door mijn grootvader, samen met vier andere families. Na mijn studie economie en mijn legerdienst kwam ik in 1984 in de zaak. Sinds 1996 ben ik meerderheidsaandeelhouder. Aanvankelijk deden we enkel Peugeot, maar ondertussen kwamen daar Ford en Toyota bij, en een afzonderlijke carrosserieactiviteit. Parallel daarmee engageerde ik me bij Traxio, toen nog Federauto. Sinds 1996 zit ik in de raad van bestuur van GDA en de voorbije zes jaar was ik ondervoorzitter. Je staat als sector sterker wanneer je de handen in elkaar slaat.”

WIL

“Onze sector staat al jaren onder druk”, zegt De Hemptinne. “We zijn ook onderhevig aan veel veranderingen. Technisch, zoals de elektrificatie, maar ook economisch, met een distributie die in volle mutatie is. De relatie tussen de invoerder en de dealer zal de komende jaren een andere vorm aannemen. Als voorzitter van GDA zie ik een dubbele taak voor ons. Aan de ene kant moeten we onze leden informeren over vaak complexe regels en beslissingen. We zijn een kenniscentrum waar zij met al hun vragen kunnen aankloppen. Anderzijds hebben we een lobbytaak.”

“De mobiliteit van morgen zal er anders uitzien, wat een goede zaak is. De toekomst is multimodaal en we moeten onze plaats opeisen. De auto heeft een belangrijke toekomst in dat scenario. Niet toevallig sloegen Traxio, Febiac en Renta de handen in elkaar om het gemeenschappelijke Mobia op te richten, een partner die wil meedenken over de toekomst van de mobiliteit. Als voorzitter van GDA voel ik me erg comfortabel in die filosofie.”

VRIJE TIJD

“Padel, jagen en tuinieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content