Mee met de vergrijzing

Met vijf nieuwe woon-zorgcentra en duizend nieuwe werknemers zet Armonea dit jaar zijn groeiparcours in de seniorenzorg voort. Met een strategie op lange termijn willen de familiale aandeelhouders de vergrijzing bijhouden.

In woon-zorgcentra nemen de commerciële spelers ‘slechts’ 16 procent van de markt voor hun rekening, maar hun groei is opvallend. Marktleider Armonea telt 63 vestigingen (waarvan ook een tiental serviceflats en -residenties) met samen 6500 bedden, heeft meer dan 4200 mensen in dienst en de omzet schoot voorbij de 250 miljoen euro.

Dit jaar plant Armonea de opening van vijf nieuwe woon-zorgcentra en zoekt het duizend nieuwe medewerkers. De grootste seniorenzorgorganisatie van het land heeft met groep Van den Brande en Verlinvest twee familiale aandeelhouders. De familie Van den Brande investeerde iets meer dan 35 jaar geleden in haar eerste rusthuizen. In 2008 ontstond Armonea na het samengaan met Restel Résidences, toen al een deel van Verlinvest. Verlinvest is de diversificatieholding van de familie De Spoelberch en van Frédéric de Mevius (beide bekend als aandeelhouders van AB InBev). De visie van familiebedrijven heeft meerwaarde, vindt CEO Chris Cools. “Dat zie je ook aan ons maatschappelijk engagement, bijvoorbeeld in dementie of kankeronderzoek. Onze aandeelhouders willen op lange termijn kwaliteit toevoegen aan alle dimensies van deze activiteit.”

Tempo volgen

Intussen rijst de vraag of Armonea het tempo van de vergrijzingsgolf kan volgen. “De vergunningen of erkenningen die we al hebben, kunnen we aan”, bevestigt Cools. “De vraag is vooral hoeveel nieuwe vergunningen en erkenningen de overheid zal uitreiken. Wat is de weg die de Vlaamse regering inslaat na de regionalisering van de ouderenzorg?”

Om de groei te blijven volgen, zette Armonea belangrijke stappen, die losstaan van het overheidsbeleid. Om voldoende gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers te kunnen aantrekken, kiest het waar nodig voor buitenlandse krachten. “Een land als Roemenië vormt een goede oplossing voor profielen die we moeilijk met Belgische mensen kunnen invullen”, zegt Cools “Alle buitenlandse medewerkers krijgen een intensieve taal- en zorgtraining plus begeleiding bij huisvesting en administratie. Op die manier loopt hun integratie erg vlot.”

Technologie is een andere belangrijke uitdaging. Armonea is op zoek naar de oplossingen van de toekomst en verwerkt bijvoorbeeld domotica in zijn nieuwste centra. Maar het gaat verder en stoomt in de rol van investeerder intussen ook zijn dochter Care Solutions klaar. Dat bedrijf heeft een twintigtal mensen in dienst en ontwikkelt zijn software niet enkel voor het moederbedrijf. Naast Armonea zijn in de seniorenzorg 350 andere partijen klant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content