Maurice Fischler (63): ‘Diamanthandel herstelt na speculatiegolf’

Maurice Fischler kijkt terug op een bewogen jaar als voorzitter van de Beurs voor Diamant-handel-Antwerpen, de grootste van de vier beurzen in ‘het Steentje’. De omzet van de handel kreeg vorig jaar een klap van 30 procent en de sector zit in een permanente storm door het gerechtelijke onderzoek naar fiscale wanpraktijken.

Was de omzetdaling in de diamanthandel enkel te wijten aan de crisis of speelden er andere factoren?

MAURICE FISCHLER. “Uiteraard wordt de handel in een luxeproduct in een economische crisis sterk aangetast. Maar 2011 was een topjaar, dus was er meer aan de hand. De prijs daalde plots pijlsnel omdat er de voorbije jaren sprake was van een speculatiegolf, vooral bij enkele Indiase handelaars. De kredietvoorwaarden van hun banken zijn nu wat strenger. Een aantal bedrijven kreeg het plots erg moeilijk, maar iedereen voelde de druk. De banken hebben naar verluidt heel wat bedragen moeten afschrijven. Gelukkig is deze zeepbel nu gesprongen. De prijzen zijn opnieuw realistisch. Vandaag zou de voorraad van de juweliers in het Verre Oosten weer geslonken zijn. Er is dus hoop op verbetering, vlak voor de topdagen van de handel in de aanloop naar de feestdagen.”

Is er een betere samenwerking met de kleinere diamantbeurzen?

FISCHLER. “Gelukkig wel. Ooit was het anders, om het zacht uit te drukken. De klassieke handel in de zalen, waar de diamantbeurzen actief zijn, is voor een groot deel verhuisd naar de kantoren. De vier beurzen werken meer dan ooit samen. Elk lid kan nu in alle zalen actief zijn. We organiseren ook samen de grote jaarlijkse handelsbeurs voor de diamantsector, die steeds meer succes kent. Er is ook een betere informatie-uitwisseling dan vroeger. Als een handelaar van de ene beurs in problemen zit en bestraft wordt, wordt dat onmiddellijk gemeld aan de andere beurzen. Zeker in deze moeilijke tijden is het van belang dat geldgebrek bij de ene handelaar niet leidt tot gelijkaardige problemen bij de andere. Het is trouwens een goede zaak dat dit ook interna-tionaal gebeurt.”

Het voorbije jaar was er ook een aantal juridische beschikkingen, waardoor het rigide verticale handelsnetwerk van de diamantexploitanten werd doorbroken. Een goede zaak?

FISCHLER. “Zelfs De Beers moet toegeven dat het supplier of choice-stelsel niet meer haalbaar is. Die organisatie was ooit de regulator bij uitstek, maar vandaag voeren ook Canadese, Australische en Russische bedrijven ruwe stenen aan. Het voorbije jaar konden we trouwens een aantal kleine producenten uit Afrika naar Antwerpen halen. Nu zijn ze al een keer per maand aanwezig, terwijl ze vroeger werkten met tussenpersonen. Als ze rechtstreeks aan ons kunnen leveren, is dat voor hen en voor ons een goede zaak.”

Ondertussen blijven de fiscale dossiers van de diamantbedrijven aanslepen.

FISCHLER. “Ik hoop van harte dat er eindelijk een dading wordt afgesloten. De voortdurende negatieve media-aandacht voor die fiscale dossiers doet onze sector echt geen deugd, terwijl we de voorbije vijftien jaar enorme stappen hebben gedaan om transparantie te creëren.”

H.B.

“De voortdurende negatieve media-aandacht voor die fiscale dossiers doet onze sector echt geen deugd, terwijl we de voorbije vijftien jaar enorme stappen hebben gedaan om transparantie te creëren”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content