Materialisten

Opvallend nieuws: de Brusselse Galerie de la Béraudière hoort bij de lijst van eerste exposanten voor de Biënnale Paris, de kunst- en antiekbeurs die in september voor het eerst plaatsvindt onder leiding van de Belgische kunsthandelaar Georges de Jonckheere.

De beurs verkeert in een diepe crisis ( lees blz. 112), maar toch wist hij topnamen te mobiliseren om het ingeslapen topevent te doen glimmen. Terwijl Galerie de la Béraudière vorige maand op Brafa stond en deze week ook aan Tefaf Maastricht meedoet, loopt in de exporuimte in Brussel een soloshow rond materiekunstenaars. Die beleven een opvallende revival op de secundaire kunstmarkt.

Op Dubuffet en het matiërisme hangen enkele interbellumkunstenaars die al met ongewone tactiele materialen experimenteerden, zoals Max Ernst. Maar de belangrijkste werken zijn uiteraard van naoorlogse materiekunstenaars zoals Jean Dubuffet, Jean Fautrier en Antoni Tapiès. Ze beschouwen het canvas als een tactiele huid die ze bewerken met zand, pek of asfalt:.

Dubuffet en het matiërisme, tot 10 april in Galerie de la Béraudière in Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content