Maskers af

De Brusselse kantoormarkt wordt gedomineerd door zo’n tiental vastgoedmakelaars. Wie is wie ?

Rangschikkingen maken van de grootste immobiliënmakelaars blijft een moeilijke opdracht. Het omzetcijfer lijkt een objectieve maatstaf, maar is helaas niet voor alle kantoren beschikbaar. Zo weigert Healey & Baker zijn omzetcijfer bloot te geven. Jones Lang Wootton blijft comfortabel aan de kop van het peloton met een omzet van 460,3 miljoen frank in 1996. Healey & Baker zou op de tweede plaats staan met een cijfer dat schommelt tussen de 200 en 300 miljoen.

Opvallend is

dat de meeste koplopers van Engelse origine zijn. De verklaring is in de geschiedenisboeken te vinden. In Groot-Brittannië bestond geen traditionele notaris. Professionele consultants legden zich toe op het bij elkaar brengen van kopers en verkopers van onroerend goed. Zo’n 100 jaar geleden ontstond de professionele organisatie van deze makelaars. Een deontologische code werd op punt gesteld en de beroepsorganisatie werd een referentie, ook naar internationale beleggers toe. Groot-Brittannië werkte zo aan zijn imago van bakermat van de immobiliënmakelaars. In de jaren ’70 lieten vervolgens nogal wat Britten hun blik vallen op België. In deze context openden Engelse immobiliënkantoren een vestiging in ons land.

Het vakblad Expertise publiceerde recentelijk een alternatieve rangschikking volgens marktaandeel. Het tijdschrift ging hierbij uit van het aantal m² kantooroppervlakte dat in 1995 door de desbetreffende agentschappen in Brussel aan de man was gebracht. ImmoTrends volgt deze top-tien en vat kort samen wie wie is in het wereldje van de vastgoedmakelaars gespecialiseerd in het kantoorwezen.

De top-10 in Brussel

Jones Lang Wootton : omzet 1996 : 460,3 miljoen – 80 werknemers.

JLW werd in 1783 boven de doopvont gehouden in Groot-Brittannië. Het opende in 1965 zijn Belgische vestiging en is momenteel vertegenwoordigd in Brussel en Antwerpen. JLW zou een marktaandeel van 24 procent bezitten op de Brusselse kantoormarkt. Op internationaal vlak is JLW alomtegenwoordig. In de wereld dragen 80 kantoren in 32 landen de naam. De groep stelt 3500 personen tewerk.

Healey & Baker : omzet 1995 : tussen de 200 en 300 miljoen – 33 werknemers.

De onklopbare nummer één in winkelvastgoed. Ook in het Brusselse kantoorgebeuren doet Healey & Baker het bijlange niet slecht met een marktaandeel van 20 procent. Het bedrijf zag in 1820 het levenslicht in Groot-Brittannië. In België opende Healey & Baker zijn deuren in 1973. Vierenveertig partners uit heel Europa hebben de aandelen in handen. Merk op dat de winst- en verliescijfers van alle kantoren in één pot gestopt worden. De Nederlandse partner heeft dus evenzeer als de Belgische partner belang bij de winst of het verlies van bijvoorbeeld het Israëlische kantoor. Wereldwijd maakt Healey & Baker deel uit van het netwerk Cushman Wakfield Worldwide. De toekomst sluit een uniforme internationale naam niet uit.

King & Co : omzet 1996 : 108 miljoen frank – 22 werknemers.

King & Co werd opgericht in 1920, eens te meer in Groot-Brittannië. In België zag de vestiging van King & Co het levenslicht in 1972. De eerste tien jaar draaide de vestiging op een laag pitje. Sedert 1982 schoot de makelaar wakker. King & Co blijft marktleider op semi-industrieel gebied en neemt 11 procent van het Brusselse kantoorgebeuren voor zijn rekening. In tegenstelling tot veel confraters richtte King & Co zijn aandacht op de Brusselse periferie, alvorens naar het centrum te verhuizen. De meerderheid van de aandelen van de Belgische vestiging zijn in handen van 33 Engelse partners. Vier Belgische partners vertegenwoordigen een minderheid. In de toekomst zal de internationale structuur van King & Co naar een holding evolueren.

Knight Frank : omzet 1996 : 50 miljoen frank – 10 werknemers.

Knight Frank werd in 1896 in Groot-Brittannië opgericht. Momenteel telt de groep 90 kantoren, verspreid over alle landen. De jaren ’70 brachten de grote expansie. Anno 1997 zien nog steeds nieuwe vestigingen het levenslicht. In België kwam de groep aan wal in 1975. Oospronkelijk specialiseerde de vestiging zich in beheer. Vanaf 1983 legde de nieuwe algemeen directeur Vandecauter de nadruk op de makelaardij, meer bepaald op de Brusselse kantoormarkt waar de groep een marktaandeel van 10 procent bezit. Beheer verdween uit de activiteitenwaaier.

Richard Ellis : omzet 1995 : 89 miljoen frank – 23 werknemers.

Richard Ellis werd in 1773 in Groot-Brittannië boven de doopvont gehouden. Anno 1997 is de onderneming in 30 landen aanwezig met 60 kantoren. In België is ze sinds 1965 actief. Ze neemt 8 procent van de Brusselse kantoormarkt voor haar rekening.

Codemer : omzet 1996 : 45 miljoen frank – 13 werknemers.

Codemer zag het levenslicht in maart 1991 dankzij het enthousiasme van Paul Delesenne en Richard Boomer. De onderneming bleef niet op haar lauweren rusten, zoals de cijfers bewijzen. Tussen 1994 en 1995 steeg het omzetcijfer met 74 procent wat het kantoor de titel “de grootste stijger” opleverde. In 1996 steeg de omzet nogmaals van 34,35 naar 45 miljoen frank. Op de Brusselse kantoormarkt is Codemer goed voor een marktaandeel van 6 procent. Codemer is lid van het internationale netwerk ” The commercial network“, dat 150 vertegenwoordigers in de wereld heeft.

DTZ Debenham Winssinger : omzet 1996 : 185 miljoen frank – 60 werknemers.

DTZ Debenham Thorpe werd in 1725 opgericht in Groot-Brittannië. Anno 1997 is het bedrijf wereldwijd vertegenwoordigd door 7300 werknemers en 180 kantoren. Volgens een enquête van het Britse vakblad Estate Gazette gaat het om het grootste netwerk met een omzet van circa 34 miljard frank. De Belgische poot DTZ Debenham Winssinger heeft vestigingen in Brussel en Antwerpen. De eerste sporen van het Belgische kantoor gaan terug tot het begin van de eeuw toen Winssinger en vennoten het daglicht zag. In België staat DTZ aan de leiding op het vlak van beleggingen en taxaties.

Auguste Thouard : Omzet 1995 : 51,3 miljoen frank – 9 werknemers.

De groep Auguste Thouard werd in 1922 opgericht. Niet in Groot-Brittannië, maar in Frankrijk. Anno 1995 boekte de groep een omzet van 93 miljoen ecu.

Cavens & Co : omzet 1995 : 59,6 miljoen frank – 8 werknemers.

Cavens & Co zag het levenslicht in 1989, onder impuls van Dirk Cavens. Het kantoor werd gevestigd in Brussel-centrum maar verhuisde spoedig naar de periferie (Zaventem). ” Low costs, high profits” is een van de lijfspreuken van het kantoor dat beweert een van de rendabelste makelaarskantoren te zijn als je kijkt naar de omzet per hoofd. Die zou immers liggen rond de 9 à 10 miljoen frank. Cavens & Co maakt deel uit van het internationale Oncor-netwerk.

Immobiliën Hugo Ceusters : omzet 1996 : 160 miljoen frank – 48 werknemers.

IHC mag prat gaan op de titel “grootste immobiliënkantoor van Vlaanderen”. De origines in een notendop ? Meer dan vijftig jaar geleden zag het woningkantoor Georges De Wandeleer het levenslicht. Later ging de Britse vastgoedadviseur Bernard Thorpe in zee met de Antwerpse makelaar. In 1972 trok deze laatste zich terug uit de sector. Hugo Ceusters nam 30 procent van de aandelen over, alvorens begin jaren ’80 het roer volledig in handen te nemen. Hugo Luyten neemt sinds kort de dagelijkse leiding van het kantoor waar. De voorbije vijf jaar konden de afdelingen projectmanagement en het beheer van shoppingcentra hun positie versterken binnen de portefeuille van Ceusters. IHC zag zich in 1996 genoodzaakt zijn Knokse vestiging te sluiten. Gent volgt dit jaar. Alle activiteiten worden nu gecentraliseerd in Antwerpen en Brussel. Vermelden we nog dat deze laatste markt de jongste jaren in de lift zit. IHC maakt deel uit van het internationale Weatherall International.

Klein maar verdienstelijk

De top-tien is goed voor 94 procent van de Brusselse kantoormarkt. De rest van de koek wordt verdeeld onder kleinere agentschappen. Om ons overzicht te vervolledigen, staan we stil bij een aantal in het oog springende makelaars die buiten de top-10 vallen.

Bureau Gérard : omzet 1995 : 63 miljoen – 12 werknemers.

Opgericht in 1932 richt dit familiebedrijf zijn aandacht resoluut op winkelvastgoed. Recentelijk gaf het in samenwerking met ImmoTrends en Roularta Books, de eerste uitgave van de “Belgian Retail Index” uit.

Eurohouse : omzet 1995 : niet gekend – 7 werknemers.

Eurohouse maakt deel uit van de Japanse groep Ogisaka. Zo’n twaalf jaar geleden streek Eurohouse in Brussel neer. De nadruk werd gelegd op het residentieel vastgoed. Drie jaar geleden werd een departement opgericht dat zich toelegt op de kantoormarkt en het industrieel vastgoed.

Grimley : omzet 1996 : 25 miljoen frank.

Grimley maakt deel uit van het Britse immobiliënnetwerk GVA, dat volgens Baudouin Thienpont, gedelegeerd bestuurder van Grimley-België, op wereldniveau derde gerangschikt staat, na JLW en DTZ. GVA is actief in een twintigtal landen en heeft 75 kantoren op zijn actief staan.

Arthur Loyd : omzet 1995 : ongeveer 25 miljoen frank – 7 werknemers.

Arthur Loyd maakt deel uit van het Franse netwerk Angermann, Goddard & Loyd, dat Europa en de Verenigde Staten tot zijn actieveld rekent. In België is het agentschap voornamelijk actief in Vlaams- en Waals-Brabant.

Cobelpro : omzet 1995 : 23 miljoen frank – 5 werknemers.

Cobelpro maakt geen deel uit van een internationaal netwerk. Het is integraal in handen van twee Belgen die eveneens de dagelijkse leiding waarnemen.

Goed om weten

is dat naast de klassieke makelaars ook een resem bedrijfjes bestaan die zich toeleggen op bepaalde diensten uit de vastgoedsfeer. Bij wijze van voorbeeld : DB Associates (omzet 96 : 125 miljoen, zo’n 50 werknemers) richt zijn pijlen op “facility management”, een begrip dat slaat op de organisatie van de werkplaats. De groep Devimo legt zich toe op de verhuur van commerciële oppervlakten, waarvan ze zelf het beheer waarneemt. Devimo (omzet 1996 : 400 miljoen frank, waarvan 25 miljoen komende uit de makelaardij, 6 werknemers) is voor 60 procent in handen van Royale Belge, voor 30 procent van AG en voor 10 procent van de bestuurder François de Crayencour. Wilhelm & Co (omzet 95 : 60 miljoen frank – 15 werknemers), tenslotte, profileert zichzelf als een promotor-inrichter van ruimtes.

PH. TOMBERG EVELYNE HENS

BRUSSEL De tien grootste vastgoedmakelaars nemen op de Brusselse kantoormarkt een marktaandeel van 94 procent voor hun rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content