Martine Vandezande (49): ‘Alles is in beweging’

© gf

Martine Vandezande voelt zich heel goed in haar nieuwe baan als hr-directeur bij Mediahuis, de koepelmaatschappij boven onder meer De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Net zoals in haar vorige jobs bij Barco, Agfa-Gevaert en SD Worx is er ook nu aan uitdagingen geen gebrek.

Hoe is uw eerste jaar verlopen?

MARTINE VANDEZANDE. “Aan de pluskant waren er genoeg meevallers: de openheid, de bereidheid tot dialoog, het vertrouwen dat hr krijgt van de directie, de sociale partners en de werknemers. Ik ben terechtgekomen in een sterk en divers hr-team. Wat minder meeviel was misschien de hoge werkdruk op de hr-afdeling, die net ietsje te weinig mensen telt. Ook in de verdere automatisering van de hr-werking is nog een hele weg af te leggen.”

Waar besteedt u vooral tijd aan?

VANDEZANDE. “De meeste tijd gaat naar het goed begrijpen van de businessprocessen in de organisatie. In een continu veranderende wereld en een almaar sneller draaiend medialandschap wordt alles bepaald door de competenties die je in huis hebt. Bij het invullen van nieuwe vacatures zoeken we extern maar vooral ook intern in ons bedrijf. De vraag is altijd hoe future proof onze competenties zijn. We organiseren daarom veel opleidingen over het digitaliseren van onze media of over zaken als paid content, digitaal adverteren of innovatiedenken. In de snel veranderende wereld moeten onze mensen weten wat de impact is op onze klanten en hoe we onze processen en onze organisatie daaraan kunnen aanpassen.”

Moedigt Mediahuis thuiswerken aan?

VANDEZANDE. “Daar waar de job het mogelijk maakt, stimuleren we dat. Wij opereren vanuit drie vestigingen: Antwerpen, Groot-Bijgaarden en Hasselt. Als je werking gespreid is over drie vestigingen, ben je veel onderweg en zo kan er in de files nodeloos tijdverlies ontstaan. We stimuleren daarom thuiswerk. Het is goed als je kan doorwerken aan een project.”

De digitalisering brengt heel wat veranderingen met zich, ook in uw vak. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen?

VANDEZANDE. “De belangrijkste interne uitdaging is allicht te zorgen voor meer automatisering in de hr-processen. De vraag luidt in welke mate je processen en systemen met elkaar kunt laten praten, zonder dat het een moloch wordt. Bij elke vorm van rapporteringen over werknemers krijg je ontzettend veel data binnen. Dat is leuk op zich. Maar de vraag is wat willen en kunnen we daarmee doen?”

“Talenten laten openbloeien is mijn belangrijkste opdracht”, zei u een jaar terug. Opdracht volbracht?

VANDEZANDE. “We bereiken enorm veel medewerkers met onze opleidingen. We blijven ook samen met onze medewerkers experimenteren met verschillende leervormen. Ik zie het als een continue reis, maar ik denk dat we goed bezig zijn.”

Hoe probeert u de balans te houden tussen uw werk en uw privéleven?

VANDEZANDE. “Zoals ik dat al jaren doe: via teamwork met mijn man. We zijn partners in crime. Intussen zijn onze drie zonen tieners en draaien zij dus ook al beter mee in het gezin. Ze krijgen dus ook meer de kans om hun verantwoordelijkheden op te nemen.”

En wat met de stress?

VANDEZANDE. “Op tijd en stond de muziek keihard laten schallen in de auto of thuis helpt al een beetje.”

KC

“Als je werking gespreid is over drie vestigingen, kun je veel nodeloos tijd verliezen in de files”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content