Markt van warmtepompen kent recordgroei in Europa

De verkoop van warmtepompen is in 2021 met 34 procent gestegen. Er werden 2,18 miljoen stuks verkocht in 21 Europese landen. Dat zijn er bijna 560.000 meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de European Heat Pump Association (EHPA). De recordverkoop brengt het aantal warmtepompen in de Europese Unie op 16,98 miljoen, goed voor ongeveer 14 procent van de verwarmingsmarkt.

“De groei maakt deel uit van een belangrijke verschuiving naar duurzame verwarming in Europa”, zegt Thomas Nowak, secretaris-generaal van de Europese warmtepompvereniging. “We hebben te maken met een triple whammy: het Europese beleid dat regeringen stimuleert om de bouwsector koolstofvrij te maken, sprongen voorwaarts in de warmtepomptechnologie, en de coronapandemie die veel burgers heeft doen beseffen dat ze hun huizen moeten upgraden.”

De topdrielanden – Frankrijk, Duitsland en Italië – waren goed voor de helft van de jaarlijkse verkoop. Maar de sterkste winsten werden geboekt in Polen (+ 87%), Ierland (+69%), Italië (+63%) en Slovakije (+42%).

De warmtepompen die nu in de EU werken, voorkomen meer dan 44 miljoen ton CO2 – iets meer dan de jaarlijkse uitstoot van Ierland – waarbij de verwarmingssector in totaal ongeveer 1.000 megaton produceert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content