MARKT IN BEELD

Uit de update over het derde kwartaal bleek dat het orderboekje van DEME, de baggerdochter van Ackermans & van Haaren (AvH), met 3,86 miljard euro op een historisch hoog niveau staat. Voor heel 2016 rekent AvH voor DEME op een lagere omzet, maar de winstmarge zou boven het historische gemiddelde liggen. Het beheerde vermogen van Delen Investments en Bank J. Van Breda is gestegen. De vastgoeddochter Leasinvest Real Estate boekte een licht hogere nettowinst. AvH verwacht betere resultaten over het tweede dan over het eerste kwartaal. In juli 2016 werd een bodem gevormd op 100 euro. Sindsdien keerde de trend naar stijgend.

Deere & Company, de Amerikaanse producent van landbouwmachines, maakte beter dan verwachte cijfers bekend over het vierde kwartaal van het boekjaar 2015-2016. De omzet daalde dan wel met 3 procent tot 6,5 miljard dollar, maar dat cijfer overtrof de prognoses van de analisten. De nettowinst kwam uit op 285 miljoen dollar, of 0,90 dollar per aandeel, meer dan het dubbele van de verwachtingen van de analisten. Over het volledige boekjaar daalde de omzet van Deere met 8 procent, terwijl de nettowinst 21 procent lager lag op 1,5 miljard dollar. Voor het boekjaar 2016-2017 verwacht Deere een omzetdaling met 1 procent, terwijl de nettowinst op 1,4 miljard dollar zou moeten uitkomen. Als reactie steeg de koers tot boven de symbolische grens van 100 dollar.

Het biotechbedrijf Galapagos spon goed garen bij het nieuws dat het aandeel werd geselecteerd om deel uit te maken van de leidinggevende Stoxx 600 Europe-index. Er viel nog meer goed nieuws te rapen. De groep start een fase III-studie voor het middel Filgotinib tegen de ziekte van Crohn. Als gevolg daarvan ontving Galapagos een mijlpaalbetaling van 50 miljoen dollar van het Amerikaanse Gilead. Beide bedrijven hebben een wereldwijde samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling en de commercialisatie van Filgotinib bij ontstekingsziekten. Op 60 euro ligt de eerste horizontale weerstandszone van enig belang, terwijl op 50 euro een redelijke steunzone ligt.

Het Leuvense technologiebedrijf Option blijft koortsachtig op zoek naar vers geld. Om zijn bestaan te verlengen heeft het zijn twee Nederlandse bedrijven, Lemnis en Innolumnis die ledverlichting maken voor straatverlichting en slimme toepassingen daarrond, na minder dan een jaar weer verkocht. Option stelt dat het een meerwaarde op die transactie boekt. Door die deal kan het zijn continuïteit verzekeren tot februari 2017. Het bedrijf wil zich nu richten op draadloze connectiviteit en engineeringsdiensten. De koers van het aandeel kreeg een nieuwe opdoffer tot 0,10 euro. De trend blijft tot nader order sterk dalend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content