MARKETEER NAAR DE RECHTBANK

De voorman van de zes operatoren die Belgacom voor de rechtbank slepen over de 0781-Internet-toegang, is zelf geen jurist. Patrick Torrekens (36 j.), associate director regulatory affairs van Mobistar, is een licentiaat tolk Engels-Spaans van het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Gent. Hij rolde in de telecommunicatie van bij zijn eerste job, technical publications manager bij het toenmalige, vijftig man sterke International Telecom Research Center ( ITRC) van Wang in Brussel. Wang raakte in de problemen, het ITRC werd een profit center en Patrick Torrekens stapte over naar product management en ten slotte naar een marketingpositie bij een Ieperse start-up, die door een ex-Wang-directeur was opgericht. “Het was de tijd dat we bij Lernout & Hauspie Speech Products met veel projectwerk probeerden om brood op de plank te krijgen,” herinnert zich Patrick Torrekens. De tijd ook dat je bij L&H niet zeker was van je loon, geeft hij toe.

De gewezen centrale middenvelder bij FC Eendracht Appelterre, zijn geboortedorp, had in 1993, na twee jaar bij L&H, “een beetje behoefte aan zekerheid”. De jonge vader werd marketing manager bij BT Belgium onder Eugène Beckers, ook ex-Wang. BT was kandidaat voor een participatie in Belgacom, Patrick Torrekens zat mee in het evaluatieteam. Maar de Brit verloor de strijd en België was geen prioriteit. “Als ambitieuze marketeer vind je dat niet prettig,” zegt Patrick Torrekens. Mobistar was wel ambitieus, had net 9 miljard voor zijn licentie betaald. In februari 1996 ruilde Patrick Torrekens van bedrijf, op dezelfde positie. “Ik hielp de portfolio definiëren, de eerste strategieën uitschrijven, allemaal nog heel primitief in het begin…” Hij was ook nauw betrokken bij de voorbereiding van de beursgang, roadshows incluis. Na twee jaar schoof hij door naar regulatory affairs, waar hij als associate director mee de belangrijke interconnectieonderhandelingen met Belgacom voorbereidt en voert en de relaties met het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie en de EU onderhoudt. Een breuk met het verleden?

“Interconnectieonderhandelingen zijn sterk verkoopsgedreven. Het gaat praktisch om de definitie van een product,” zegt Patrick Torrekens.

Belgacom kent hij door en door sinds de doorlichting bij BT. “Mobistar was voor veel dossiers de pilootklant voor Belgacom. Wij hebben alles uitgetest,” zegt Patrick Torrekens. Behalve de verwenbaby thuis, het voetbal in de laagste Gentse stadscompetitie en de ambitie om nog eens de twintig kilometer van Brussel rond te maken (“en niet al strompelend”), rest niet veel tijd buiten het werk. De nieuwe interconnectieonderhandelingen worden voorbereid. Er is de Internet-affaire en bij de Europese Commissie loopt nog een klacht over Duet, de dienst waarmee Belgacom mobilofoon en telefoon in één product verpakte en waarin Mobistar zich gepasseerd voelt. “Belgacom houdt zich niet aan de spelregels. Het is niet toevallig dat dat vooral op de groeimarkten gebeurt,” zegt Patrick Torrekens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content