Mark Mobius: “Ga de groei zoeken waar hij zit!”

“De opkomende landen zijn vooral interessant om hun economische groei. Deze economieën kunnen prat gaan op een groei die een stuk hoger is dan die van Europa en de VS. Dat zal nog wel een tijdje zo blijven, aangezien de crisis in de zogenaamd ontwikkelde landen heel wat meer schade heeft aangericht. Het spreekt voor zich dat dit verschil in groei vroeg of laat te merken zal zijn in de prestaties van de kapitaalmarkten.”

“Op korte termijn is er een aantal factoren dat kan inwerken op de goede prestaties van de indices uit opkomende landen, zoals veelvuldig een beroep doen op de kapitaalmarkten (beursintroducties en kapitaalverhogingen) of een toenemende risicoaversie. Maar op middellange en lange termijn kunnen die markten alleen maar beter gaan presteren dan die van de geïndustrialiseerde landen. Bovendien is de consumptie, die tot nog toe grotendeels afwezig was in heel wat van die opkomende markten, sterk aan het groeien. Al die argumenten pleiten in het voordeel van deze markten.”

“De frontiermarkten houden iets meer risico in dan de opkomende markten omdat ze minder ver staan in het ontwikkelingsproces, maar ze hebben dezelfde troeven. Binnen de categorie is Afrika bijzonder interessant. Het continent is rijk aan grondstoffen, wat landen die veel grondstoffen gebruiken, zoals China, niet ontgaan is. Zij investeren er dan ook voortdurend. Dat is uiteraard in het voordeel van Afrika, dat zijn infrastructuur ziet ontwikkelen dankzij de ‘genereuze’ landen die hun oog op de rijke ondergrond hebben laten vallen.”

Geduld is een schone zaak

“Beleggen in frontiermarkten om te diversifiëren, is zeker een goed idee. Maar een gewaarschuwde belegger is er twee waard: u moet zich er bewust van zijn dat er risico’s verbonden zijn aan dit type beleggingen. Ze zijn vaak nog veel volatieler dan op andere markten. Geduld is er nodig, maar wordt vaak ook beloond.”

“Wij raden u ten zeerste aan om via een beleggingsfonds in deze markten te beleggen. Fondsen hebben de nodige middelen om de ondernemingen waarin ze beleggen, van nabij te volgen en ze kunnen u voor een beperkt bedrag een gediversifieerde portefeuille aanbieden.”

Ter illustratie van hoe moeilijk het op deze markten soms kan zijn, vertelt Dennis Lim, co-CEO en beheerder bij Templeton Asset Management, dat wanneer een belegger meer dan 5 % van een beursgenoteerde Vietnamese onderneming in handen heeft, hij voor een koop of verkoop van aandelen drie dagen voor de operatie moet bekendmaken dat hij die wil doorvoeren en aan welke prijs hij dat wil doen. “Wij kozen er dan ook voor nooit meer dan 5 % in een Vietnamees bedrijf te nemen”, stelt hij ironisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content