MARC THEUNS (54): ‘GEEN PROVINCIALISTISCHE HEIKNEUTERIJ’

De Antwerpse zakenclub FluVant is in de herfst van 2015 opgericht op initiatief van dertig bedrijfsleiders, onder wie Luc Bertrand (Ackermans & van Haaren), Alain Bernard (DEME), Marc Beerlandt (MSC), Jan Vercammen (Egemin), Carl Verlinden (Qualiphar), Luc Defieuw (Alcatel-Lucent Benelux) en Stéphane Verbeeck (Gands). Marc Theuns van het hr-bedrijf MenT Associates speelde een centrale rol in de opstart. FluVant laat alleen de top van grote diensten- en industriebedrijven, de culturele en de non-profitsector toe. Het lidgeld bedraagt 500 euro. De vergaderingen vinden plaats in de Royal Yacht Club op de Antwerpse Linkeroever. Het aantal leden mag de 250 niet overschrijden.

Komt FluVant al in de richting van 250 leden?

MARC THEUNS. “FluVant groeit gestaag en sneller dan verwacht. Momenteel hebben we honderd leden van de top van ondernemingen met een grote maatschappelijke impact op Antwerpen, zoals Borealis en de Bank van Breda. Ook uit de non-profitsector is er interesse, zoals blijkt uit de komst van de toplui van de VRT, het Museum van Schone Kunsten en het Brandwondencentrum. De leden hoeven niet van Antwerpen te zijn, maar er wel een band mee hebben. We doen niet aan provincialistische heikneuterij.”

Hoe vaak vergadert u?

THEUNS. “Tot nog toe hebben we tien avonden georganiseerd, waarvan acht met een spreker. We ontvingen bijvoorbeeld topmensen van het ACV en het Vlaamse digitale onderzoeks- en incubatiecentrum iMinds. Volgende maand komt N-VA-Kamerlid Koen Metsu, de voorzitter van de commissie Terrorismebestrijding, langs. Het zijn geen klassieke voordrachten, waar de spreker een avond vult. Meestal is er een korte introductie, waarbij iedereen actief aan een discussie deelneemt. Behalve met het mooie netwerk, zijn de leden tevreden met de persoonlijke geestelijke verrijking. Want, laten we eerlijk zijn, tijdens andere zakenlunches vraag je je dikwijls af wat je er eigenlijk doet. Dat gevoel is er nooit bij FluVant. Het netwerk levert trouwens geen extra contracten op. Bij ons wordt niet aan zaken gedaan.”

Is een maandelijkse vergadering vol te houden, gezien de drukke agenda van de leden?

THEUNS. “Ze blijven getrouw komen. Ik heb de indruk dat ze andere sociale verplichtingen laten vallen. De meerwaarde van de bijeenkomst is blijkbaar groot.”

Het lidgeld blijft laag in vergelijking met andere zakenclubs.

THEUNS. “500 euro is de prijs. Onze doelgroep begrijpt niet hoe we dat vol kunnen houden. We hoeven geen personeel te betalen, noch bakstenen. Niet alleen de kwaliteit van de leden en de sprekers maken het succes van de club uit, maar ook de Royal Yacht Club, een van de meest imponerende gebouwen in Antwerpen, waar we vergaderen.”

Hoe gaat het nu verder?

THEUNS. “Ik hoop dat we dit tempo kunnen aanhouden en dat we 150 tot 200 leden bereiken. Ik was in het verleden de projectleider en dus de voorzitter van FluVant. Nu het project geslaagd is, wordt het tijd uit eigen kringen een nieuwe voorzitter te verkiezen.”

H.B.

“De meerwaarde van de bijeenkomst is blijkbaar groot”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content