Manager met gokschulden (makkelijke prooi voor de maffia)

Een topmanager met gokschulden wordt een speelbal van de maffia. In de nieuwe, overtuigende thriller van Marc Cave kan alleen een gewaagde transactie met opties soelaas brengen.

Bijna 30 jaar was de Vlaamse econoom Mark Scholliers actief als beleggingsexpert, toen een fietsongeval hem bijna het leven kostte. Na enkele zware operaties en een langdurige revalidatie pakte hij de draad weer op als… schrijver. Onder het pseudoniem Marc Cave debuteerde hij in 2004 met de verdienstelijke financiële thriller Draaikolk. Een echt debuut was het niet, want Scholliers schreef al op prille leeftijd sprookjes. Tijdens zijn carrière in de financiële sector publiceerde hij enkele wetenschappelijke boeken over de economische geschiedenis, maar ook griezel- en sciencefictionverhalen en zelfs een paar novellen.

In zijn eerste thriller speelden frauduleuze valutatransacties een sleutelrol. Te moeilijk voor de leek of te vermoeiend voor een lome lectuuravond werd het niet. De nieuwkomer aan het Vlaamse thrillerfront nam de tijd om de internationale financiële handel glashelder uit te leggen. Dat gebeurt ook in zijn jongste boek, De optiekoning. Deze keer moet de lezer weten hoe winst gemaakt kan worden met callopties en putopties. Ook nu zorgt Scholliers/Cave voor bevattelijke uitleg. Met zijn verhelderende voorbeelden slaagt hij daar zelfs veel beter in dan menig goedbedoeld handboek. (Voor wie er helemaal geen kaas van gegeten heeft, ga naar bladzijde 23-24 van het boek en u bent meteen mee.)

Net als zijn eersteling, baadt ook deze financiële thriller in de sfeer van bedrijfsschandalen à la Enron, WorldCom en Parmalat. Alleen is de oorzaak van de fraude deze keer niet het gevolg van gehaaide hebzuchtige managers, maar van een paniekerige topmanager die dringend zijn gokschulden moet aanzuiveren. Onvoorzien graait De optiekoning daarmee nog een andere actualiteit mee: het Belgische voetbalschandaal lijkt niet alleen het gemak te gaan blootleggen waarmee sportwedstrijden vervalst kunnen worden, maar toont misschien evengoed aan hoe gokschulden iemand tot een speelbal van de maffia maken. In Caves thriller zet de Italo-Amerikaanse maffia de CEO van een Braziliaanse autoconstructeur extra onder druk door diens dochter te ontvoeren. Zijn Nederlandse schoonbroer, een vermogensbeheerder die het geklaag van zijn gefortuneerde klanten na de beurscrash beu is, heeft een geniaal plan: de manager koopt opties van het beursgenoteerde bedrijf, stuurt vervolgens een vals persbericht de wereld in, waarop de aandelenkoers crasht en de winst binnengerijfd kan worden. Meer mogen we hier echt niet verklappen. De verwikkelingen volgen elkaar keurig gestroomlijnd op, de spanning gaat crescendo, Cave heeft de lezer bij de strot. Alleen het karakter van het Nederlandse hoofdpersonage (waarom overigens iemand uit Purmerend en niet uit pakweg Aarschot of Tervuren?) valt nog wat zwak uit om alle plotwendingen te kunnen dragen of motiveren.

Marc Cave, De optiekoning. Manteau, 356 blz., 18,95 euro.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content