Management Idool 2004 (Geïnteresseerde productiehuizen kunnen ons steeds mailen)

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

De auteur is hoofddocent aan de Universiteit Gent en partner van de Vlerick Leuven Gent Management School.

Reacties: marc.buelens@trends.be

Is het hek helemaal van de dam? VTM overwoog even om ‘Politiek Idool’ te lanceren, en links en rechts gaan er stemmen op om ook een versie rond ‘Boss Idol’ te maken.

Onder het motto ‘Alles kan Beter’ beschrijven we hier het unieke formaat van onze versie van ‘Management Idool’. Geïnteresseerde productiehuizen kunnen ons steeds mailen.

Twaalf managers worden opgesloten in het ‘Big Boss Office’, dit is het hoofdkwartier van een fictief bedrijf, Lermalat. Dit bedrijf is uiteraard beursgenoteerd en de huidige beurskoers is 24 euro. In betere tijden bedroeg die koers ooit 78 euro.

In de kantoorruimte bevinden zich elf pc’s die elk een andere versie van Windows én Office draaien en één Mac. De computers zijn verbonden via een virtueel netwerk.

Lermalat NV vertoont de volgende eigenschappen:

– Er is onlangs een nieuw geïntegreerd softwarepakket geïmplementeerd, zodanig dat de klantenfacturatie niet langer twee maanden, maar zes maanden vertraging oploopt.

– Dankzij een strategische doorlichting weet niemand waar het bedrijf staat, waar het naartoe wil en hoe dat moet gebeuren.

– Er is een beperkt aantal offshoreconstructies opgezet en samen met de uitstaande obligatieleningen vormen die een spinnenweb waar de revisor niet echt goed wijs uit geraakt. Hij heeft wel de boeken zonder verpinken goedgekeurd.

– De topvijf heeft aandelenopties die hen rijk kunnen maken; de rest van het personeel verdient een hongerloon.

– Dankzij peperdure motivatietrainingen is iedereen gedemotiveerd.

Omdat deze opdracht uiteraard net iets te makkelijk is, worden allerlei coaches op het terrein gestuurd. Zonder medeweten van de kandidaten moeten die coaches de managers verleiden om allerlei nieuwe managementtechnieken toe te passen.

Zo hebben we de bloedmooie Chantal, die zal helpen met de implementatie van de balanced score card. De knappe Frederik zal trachten Six Sigma te doen lukken. Sexy John is speciaal uit Londen overgevlogen om te helpen de core competencies te identificeren. Er is ook een managementprofessor, de wat oudere maar nog steeds vitale Peter, die speciaal uit Boston is overgevlogen (First Class) om de kandidaten aan te zetten een systeem van ‘management by objectives’ te implementeren.

Deze rollen worden gespeeld door echte coaches, die naast hun gewone dagtarief, nog eens 1 miljoen euro kunnen verdienen als ze het Big Office Team echt kunnen overtuigen hun adviezen te volgen. Mochten de vier coaches erin slagen al hun adviezen tegelijkertijd te doen aanvaarden, krijgen ze elk nog eens 2 miljoen euro bovenop.

Wekelijks kunnen de kijkers op basis van de zogenaamde 720°-feedback een manager wegstemmen. De 720°-feedback garandeert dat de evaluatie objectief en fair is. Managementevaluatie is nu eenmaal complex en geen spelletje. Kandidaten worden gestuurd naar het Big Office Copernicus Assessment Centre. Tien jonge psychologen analyseren daar drie ‘samples’ van elke kandidaat, namelijk een DNA-staal, een powerpointpresentatie en de resultaten van de groepsoefening ‘hoe overleven in een televisiestudio?’. Kandidaten krijgen in die simulatie de volgende tien objecten mee, die ze moeten rangschikken in volgorde van overlevingswaarde in deze harde, ongenadig concurrerende wereld:

– Een Censydiam-studie.

– De autobiografie van Paul Jambers.

– De tiende herhaling van ‘Stille Waters’, met speciale aandacht voor de profilering van Vorlat, als charismatisch leider.

– Een grafiek met het dalende marktaandeel van een commerciële zender.

– Het boekje ‘gemakkelijke woorden moeilijk gezegd’.

– Een cd van K3 (dit om in vergelijking met de rest de abstractiegraad toch hoog genoeg te houden).

– Het boekje ‘Who moved my television programme?’.

– De handleiding ‘Hoe krik ik kijkcijfers omhoog?’.

– De ‘Trends Top 30 000’ (er moet toch iets echt bruikbaars bij zijn).

– Een half afgewerkt draaiboek voor een docusoap rond entrepreneurship.

Wat de kandidaten echter niet weten, is dat er een mol tussen hen zit. Een manager met gezond verstand. Die heeft als taak alle opdrachten te saboteren met uitspraken als: ‘Maar wat gaat ons dat opbrengen?’, ‘Zouden we niet beter eens kijken naar wat wél lukt?’, ‘Zouden we niet beter het woord laten aan mensen die echt verstand hebben van dit onderwerp?’.

Kandidaten voor het Big Boss Office dienen eerst 50 euro voor administratieve kosten te betalen via een storting op nummer 000-0000082-82 van Amnesty International Vlaanderen en kunnen zich nadien aanmelden via onderstaand e-mailadres. De stortingen blijven in elk geval onherroepelijk verworven. Uw rol als BM (Bekende Manager) kunnen we niet garanderen. Het nut van uw gift wel.

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content