Maison Vandamme

Wim Vandamme verhuisde zijn gastronomisch restaurant naar een ruim, modern ingericht pand om de hoek.

Iedereen houdt van de communicatieve Wim Vandamme. De populaire restaurateur, feestenbouwer en ideale gastheer heeft het ondernemen in het bloed en kan rekenen op heel wat goodwill.

Wim Vandamme maakte naam in zijn eerste Maison Vandamme aan de Tijdokstraat in Zeebrugge. In het roomwitte smaakpaviljoen serveerden kordate, in het blauw geklede diensters gastronomie zonder franjes. Lekker en comfortabel eten in een positieve sfeer: dat was het motto.

Twee jaar geleden opende de ambitieuze kok enkele huizen verder, op de eerste verdieping boven een elektrobedrijf, Channel 16 (Werfkaai 13, tel. 050 601616). In deze moderne, luxebrasserie zonder pretenties heeft de bezoeker een panoramisch uitzicht op de toekomstige jachthaven. Op de menukaart staan vooral visbereidingen. Maar Wim Vandamme is ook een commerçant. Toen hij het pand waarin Maison Vandamme was ondergebracht, kon verkopen aan een projectontwikkelaar, aarzelde hij geen seconde. Vandamme stapte vervolgens meteen in een nieuw project. Hierdoor verhuisde het gastronomische restaurant in augustus naar de andere kant van het blok, waar een voormalige showroom voor boten door de designer Paul Taels radicaal werd verbouwd tot een modern en multifunctioneel restaurant.

Het personeel en de dertigjarige chef-kok Marcia Beaufort kwamen mee naar de nieuwe locatie. De chef-kok is van Nederlandse origine en werd gevormd in klassieke eethuizen (Château Neercanne, Kasteel Wittem en in Engeland bij Raymond Blanc). Met de keukenbrigade kwamen ook de specialiteiten mee, zoals de kaviaarbereidingen (van 95 tot 155 euro, of 195 euro voor drie bereidingen met kaviaar). De kaviaargerechten kunt u in het nieuwe Maison Vandamme nuttigen met uitzicht op een aquarium waarin albino steuren rondzwemmen.

Wij kwamen ‘s avonds, dronken een aperitief in de open loungecorner op de eerste verdieping en aten in de moderne eetzaal, waar de rust om de zoveel minuten werd verstoord door het plotse geronk van de aanslaande luchtafzuiging in de keuken. De spijskaart vermeldt voorgerechten, die in prijs variëren van 25 euro (voor een half dozijn platte Zeeuwse oesters 0000 op ijs met roggebrood) tot 45 euro (voor gebakken Guilvinec-langoustines met Marokkaanse couscous, mango, koriander en infusie van langoustinejus. Bij de hoofdgerechten kunt u kiezen uit visgerechten vanaf 35 euro (voor gebakken kabeljauwfilet, spinazie, charlotte-aardappel in kalfsjus met een saus van verse maïs en basilicum) tot 55 euro (voor wilde-tarbotfilet met parmezaankorst, knolseldermousseline en witte truffel). Voor de nagerechten moet u op 10 tot 15 euro rekenen.

Maison Vandamme positioneert zich met die prijzen in het hoogste segment. Wilt u geen 100 euro per persoon besteden, dan is er het gevarieerde marktmenu, dat voor 40 euro drie bereidingen op het bord brengt (uitgezonderd op zaterdagavond).

Het trendy decor van het nieuwe Maison Vandamme weet aangenaam te verrassen. De avant-gardistische inrichting schept echter culinaire verwachtingen die de traditionele keuken niet weet in te vullen. De gerechten die op het vroegere adres zo goed smaakten, zijn in de supermodern ingerichte nieuwe ruimtes plotseling een beetje verouderd. Maar Wim Vandamme is ongetwijfeld slim genoeg om die discrepantie snel uit de wereld te helpen. Twee nieuwe restaurants op twee jaar tijd openen is geen sinecure!

Pieter van Doveren

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content