‘Maandagavond is chocoladeavond’

Dirk Reyn leidde de oprichting, de beursgang en de verkoop van het biofarmabedrijf Movetis. Hij bleef ook aan boord bij overnemer Shire, maar barst van de energie en plannen. Zo heeft hij zich ingekocht bij een luxepralineproducent, investeert hij in oldtimers en werpt hij zich op als business angel.

Geen sociaal bloedbad in Turnhout na de overname van Movetis door het Brits-Ierse Shire, anderhalf jaar geleden. Integendeel, het aantal werknemers is gestegen en het hoofdkwartier werd uitgebreid en opgeknapt. En ook voor de bijna 51-jarige Reyn, medeoprichter en voormalig CEO van Movetis, is er goed nieuws. Shire heeft hem gevraagd te speuren naar nieuwe business in Europa.

Net op tijd, want op zijn vorige rol, als verantwoordelijke voor het uitrollen van het sterproduct Resolor tegen chronische constipatie, raakte Reyn al uitgekeken. Het typeert de rusteloze architect van de spectaculaire opgang van Movetis. Dankzij hem had de specialist in geneesmiddelen tegen maag- en darmziekten (gastro-enterologie) minder dan vier jaar na de oprichting al een sterk product op de markt, een beursgang achter de kiezen en was de overname een feit.

DIRK REYN. “De vestiging in Turnhout is gegroeid. Vorig jaar hebben we ruim 20 mensen aangeworven. We zitten nu aan iets meer dan 70 werknemers. We hebben ook veel meer financiële middelen. Dit is een very different ball game.”

En Resolor?

REYN. “Het is beschikbaar in alle grote Europese landen, eigenlijk alle landen waar we het voor beoogd hadden. Het ging wel trager dan verwacht. De lancering kwam er op een wat moeilijk moment, midden in de eurocrisis. Overheden werden enorm gevoelig voor kosten in de gezondheidszorg. Maar nu zitten we ongeveer op schema. In België gaat het naar goede gewoonte redelijk langzaam en is er nog geen terugbetaling (grijnst). Het is ook beschikbaar in Australië en Canada, en in enkele grote Aziatische landen is al het nodige werk gedaan om Resolor te lanceren.”

Movetis kwam er omdat J&J, het moederbedrijf van Janssen Pharma, zijn onderzoek naar maag- en darmziekten schrapte. Na drie jaar vechten kreeg u J&J zover dat u het onderzoek mocht voortzetten. Alleen kreeg u niet de rechten op Resolor voor de VS, Azië en Latijns-Amerika.

REYN. “De rechten voor de VS hebben we begin dit jaar toch verworven. J&J had daar wel plannen mee, maar dit is de beste oplossing. In Azië en Latijns-Amerika wil J&J zelf voortdoen.”

Wat hebt u gedaan na de overname?

REYN. “Ik heb me geconcentreerd op de integratie van Movetis in Shire om te zorgen dat iedereen voor zover mogelijk een gelijkwaardige job zou krijgen. Daarnaast heb ik mijn kennis van Resolor overgedragen en heb ik daar waar het nog niet op de markt was, proberen te helpen bij de strategie voor de lancering. Nu het in de grote landen beschikbaar is, had ik laten weten dat ik klaar was voor een volgende uitdaging. De job werd veel meer operationeel, terwijl ik iemand ben die erg graag dingen opbouwt. In het maken van promotionele brochures, het invullen van templates of de organisatie van een symposium zijn anderen veel beter dan ik. En omdat het een van de strategische objectieven van Shire is om te groeien in Europa, kon ik daarbij helpen. Ik heb hen gezegd dat het mij een heel goede volgende stap leek. Shire heeft me nu gevraagd om te helpen met het scouten van nieuwe molecules, producten en eventueel nieuwe bedrijven in Europa. Voor alle ziektebeelden, niet enkel gastro-enterologie. Ik blijf wel site manager in Turnhout.”

U hebt, weliswaar voor belastingen, 6,2 miljoen euro opgestreken door de verkoop van Movetis. U overwoog even om daarmee een investeringsfonds op te richten.

REYN. “Ik heb een aantal scenario’s onderzocht om in fondsen te stappen. Maar om dat echt goed te doen, heb je meer middelen nodig en moet je er een voltijdse bezigheid van maken. Sommigen die wisten van de verkoop, hebben mij dan benaderd omdat het hun ontbrak aan middelen en ze zochten naar commerciële en strategische ondersteuning. Dat was ook het verhaal met BbyB, een pralinebedrijf opgericht door de chef-kok van restaurant Bartholomeus uit Heist. Chocolatier Jan Verleye uit Turnhout, die ik zeer goed ken, kreeg de kans dat bedrijf over te nemen. Hij zocht iemand die behalve voor extra middelen ook voor de exportstrategie of commerciële strategie als klankbord kon dienen. Toen ik die pralines bij de koffie zag tijdens een gezamenlijk nieuwjaarsetentje, vond ik dat iets waar ik kon inspringen. Een schitterend product. Jan en ik zijn intussen eigenaar van BbyB. Fifty-fifty.”

Wat is de ambitie met BbyB?

REYN. “In België is er behoorlijk wat competitie. We bouwen hier onze naambekendheid op, maar ons grootste groeipotentieel ligt buiten België. We hebben onlangs de Gouden Tavola-prijs gewonnen op een internationale voedingsbeurs in Kortrijk. Dat lokt buitenlanders die innovatieve Belgische producten zoeken. En zo hebben we nu contacten met een aantal landen. We hebben de ambitie om iets op poten te zetten in regio’s waar chocolade aantrekt. We denken zo aan het Midden-Oosten en zeker ook China. En aan Australië. Het is opvallend hoe de smaak van Belgische pralines goed draait in die culturen.

“Als je aan zoiets begint, moet je ambitie hebben. We zien wel hoever we raken. Mijn rol is die van business coach. Mijn maandagavond is chocoladeavond. Dan hebben we onze wekelijkse teleconferentie. Ik ben zeker geen expert in deze materie, maar ik heb in mijn carrière veel geleerd, en die zaken probeer ik ook hier toe te passen.”

Dat is niet uw enige zijstap.

REYN. “Ik ben geïnteresseerd in een aantal projecten. Ik heb ook geïnvesteerd in… (herneemt) ik ben nogal geïnteresseerd in muziek en media, en heb daar ook mensen leren kennen. We zien wel of het iets wordt. Maar ook daar ontmoet je mensen die een cruciale stap moeten doen, maar geen geld vinden. Ik ben zo in gesprek met iemand die een script schrijft voor een heel interessante film, maar de middelen niet vindt om de volgende stap te doen. Het is nog confidentieel, maar mij heeft hij alleszins overtuigd over hoe het verder moet. Dat zijn projecten die mij erg interesseren en die ik met mijn middelen aankan, als business angel.”

Er werd zelfs gefluisterd dat u manager van Ozark Henry zou worden

REYN.(schatert) Ik hou van moderne muziek en ik vind zijn muziek fantastisch. Kijk, ik heb voor Music For Life het meeste geboden voor een dag met hem, en we zijn inderdaad samen opgetrokken. We hebben ook een gesprek gehad over het businessmodel van de muziekindustrie. Hij worstelde met het feit dat zijn product in sommige landen niet van de grond kwam. Ik vond opvallende gelijkenissen tussen het businessmodel van farma en dat van de muziekindustrie. Hij dacht dat businessmodel open te kunnen breken. Af en toe discussiëren we daar nog over, maar ik ken zijn recente plannen niet. Ik ben dus niet aan de slag in de muziekwereld, maar als ik er goede investeringen in kan doen, zou ik het zeker overwegen.”

Ook auto’s zijn een hobby.

REYN.(lacht) Een Nederlandse vriend heeft mij eens meegenomen naar een rally voor oldtimers en dat was bijzonder leuk. Ik heb mij daar sindsdien een beetje op gestort. Trouwens, als je het puur als investering bekijkt… oldtimers waren de jongste vijf jaar blijkbaar de beste investering, beter dan aandelen of goud. Ik ben wel van plan om daar verder in te gaan.”

In de vorm van een bedrijf?

REYN. “Dat bestaat al. Ik ben mede-eigenaar (grijnst).”

U bent ook een erg actieve belegger, in aandelen in farma en biotech.

REYN. “Ik geloof nog altijd in de farma-industrie en het zijn mijn beste investeringen. Maar het ligt niet voor de hand. Ik zit vrij diep in die sector en dat maakt het iets eenvoudiger, maar ik heb zoals iedereen ook al slechte investeringen gedaan.”

Wordt het niet allemaal te veel van het goede?

REYN. “Nee. Ik heb nogal veel energie. Shire is boeiend, maar die andere zaken doe ik ook zeer graag. Farma is ook een sterk gereglementeerde industrie. Er zijn enorm veel richtlijnen en regels waar je je aan moet houden. Dan is het leuk om andere dingen te doen, om de creativiteit te kunnen botvieren. Op die manier vind ik een goede balans.

“En naarmate ik meer ervaring heb, word ik beter in het maken van keuzes. En mocht het toch nog slecht aflopen, zal ik er in ieder geval veel plezier aan beleefd hebben.

“Maar ik denk dat ik die balans nu wel gevonden heb. Ik ben vorig jaar 50 geworden, en op mijn feest heb ik voor al mijn vrienden beloofd dat ik meer tijd ging vrijmaken voor mijn vrouw. Dus dit is ongeveer de cocktail die ik kan managen. Ik moet ervoor zorgen dat ik die belofte niet breek.”

Dat vinden uw kinderen allicht ook.

REYN. “Mijn zoon van twintig studeert voor bio-ingenieur en de dochter van achttien studeert biomedische wetenschappen. Zij kennen hun vader wel. Zij weten dat die niet kan stilzitten en schrikken hier niet van. Mijn zoon begint trouwens interesse te krijgen voor die auto’s, dus dat belooft.”

Bestaat de kans dat u opstapt bij Shire-Movetis?

REYN. “Mijn focus zal altijd farma zijn. Daarin ben ik opgegroeid. De kans dat ik voltijds in een van die andere zaken zou stappen, is heel klein.”

Loopt er een rode draad door al uw investeringen?

REYN. “Ik heb zowel bij Lilly als bij Janssen een enorm goede leerschool gehad. In feite doe ik niet meer dan de technieken toepassen die ik daar geleerd heb. Als ik naar een investeringsdossier kijk, vraag ik ook naar de klassieke SWOT. Als mensen goed kunnen zeggen wat de sterkte en zwakte van hun product is en daar eerlijk over zijn, en weten wat de bedreigingen in de markt zijn en eventueel de opportuniteiten. Ze moeten dat ook goed kunnen verwoorden en vatten, en in staat zijn om te kunnen projecteren wat de verkoop van hun product kan zijn. Met z’n zessen een omzet van 40 miljoen euro vooropstellen, is niet geloofwaardig.”

BERT LAUWERS, FOTOGRAFIE THOMAS LEGRÈVE

“Ik ben nogal geïnteresseerd in muziek en media, en heb daar ook mensen leren kennen. We zien wel of het iets wordt”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content