MAAK ZELF UW PDF’S

Roel Van Espen medewerker Trends

Pdf is de afkorting van portable document format. Om zo’n bestand te lezen, hebt u AdobeReader nodig: een programma dat u gratis kunt downloaden op de website van Adobe Systems. De kans is echter groot dat dit stukje software al op uw computer geïnstalleerd is. Maar misschien bent u nog niet in het bezit van de laatste versie 7.0? Het voordeel hiervan is dat die ook in het Nederlands beschikbaar is – weliswaar uitsluitend voor Windows XP.

Bent u echter – net zoals wij – van mening dat Adobe Reader traag opstart? Probeer dan de gratis Foxit Reader eens uit. Dit is een handig en sneller alternatief dat zelfs geen installatie vereist: u kunt het dus ook bijvoorbeeld onmiddellijk op eender welke computer opstarten vanop een cd-rom of een USB-stick. Interessant vonden wij ook PDF Compress: een gratis tool waarmee u een bestaand pdf-document kleiner kunt maken. Handig dus wanneer u een ‘zware’ pdf wilt versturen per e-mail, maar u boet dan uiteraard wel in op de kwaliteit van het document. Ook een aanrader is PDF Info: hiermee kunt u de eigenschappen (titel, auteur, enzovoort) van een bestaande pdf aanpassen.

Voor het échte werk

We wilden echter ook wel eens zélf een pdf’je creëren of wijzigen. Daarvoor moesten we in principe Adobe Acrobat in huis hebben, en dat pakket kost minstens 140 euro. Op http://createpdf.adobe.com/?v=AHP konden we echter online gratis vijf pdf’s aanmaken. Dat kon helemaal gratis, maar hiervoor moesten we ons wel eerst registreren. Na vijf documenten waren we verplicht om een betalend abonnement te nemen, maar dat bleek alleen te kunnen als we in de Verenigde Staten of in Canada woonden.

Het kan echter goedkoper. Er bestaan namelijk ook gratis programma’s waarmee u onbeperkt pdf’s kunt wijzigen en aanmaken. Ze werken doorgaans steeds volgens hetzelfde principe: na de installatie maken ze een zogenaamde virtuele printer aan. Hebt u dus bijvoorbeeld een Worddocument gemaakt en wilt u dat nu als pdf opslaan, dan selecteert u bij het afdrukken die virtuele printer. Het bestand wordt dan niet echt geprint, maar het wordt als pdf bewaard.

Op de testbank

Er bestaan veel zulke programma’s, en daarom testten wij er enkele voor u uit. Zo installeerden we de gratis versie van PDF-XChange: een handig programma dat snel pdf’s aanmaakt maar helaas onderaan elke pagina een reclameboodschap toevoegt. Wilt u die niet, dan dient u te betalen: ongeveer 20 euro. Vergelijkbaar is PdfFactory: de gratis variant van dit pakket voegt eveneens reclame toe aan de documenten. De betalende versie – zonder commerciële boodschappen – is duur: 42,99 euro. Helemaal gratis en populair is PDFCreator. Het installatiebestand van dit pakket is echter erg groot (17 MB), en de installatie zelf was naar onze mening te omslachtig. Een stuk eenvoudiger is Pdf995. Dit programma is gratis, maar bij elk gebruik kregen we wel een internetpagina van een sponsor te zien. Wat ons betreft geen probleem, maar wie dit liever niet wil, betaalt eenmalig 9,95 dollar. Beter nog vonden we CutePDFWriter: een gratis pakket zonder enige vorm van reclame.

U doet er in ieder geval goed aan om enkele programma’s uit te proberen en na te gaan of ze voldoen aan uw eisen. Elk pakket gaat immers op een eigen manier om met tabellen en grafische elementen. Bovendien heeft elke tool zijn sterke én zwakke eigenschappen op het gebied van snelheid en resolutie.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content