Maak Zeebrugse metten met Suezcontrole

Wat de Groeningekouter was in 1302, is Zeebrugge in 2008. Een slagveld van Franse en Vlaamse (en Belgische) belangen. Protagonisten zijn de Gentse burgemeester Daniel Termont in de rol van de Vlaamse held Jan Breydel, en Gérard Mestrallet in de rol van de Franse koning Filips IV. De inzet van de strijd is de controle over de internationale activiteiten van Fluxys in Zeebrugge, zoals de lng-terminal. Dat geheel vormt een zeer belangrijke toegangspoort tot de Belgische en Noord-West-Europese aardgas- en elektriciteitsmarkt. Wie de sleutel van die poort in handen heeft, is baas op de markt.

Het is hoog tijd dat de Belgische regering Zeebrugse metten maakt met de controle van Suez over Fluxys. Die controle belemmert een goede werking van de Belgische aardgasmarkt, draineert miljarden van de Belgische economie naar Parijs en zorgde ervoor dat Fluxys veel te weinig investeerde in het aardgasnetwerk. Als de regering geen einde maakt aan deze controle, moet ze maar eens uitleggen waarom ze aarzelt de bevoorradingszekerheid van heel wat Belgische gezinnen te verzekeren.

Met de verkoop van Distrigas in het kader van het fusieproject GDF Suez, dreigde Suez de controle te verliezen over Zeebrugge. Suez wil nu die controle behouden door de internationale activiteiten van Fluxys te versassen naar een nieuwe vennootschap: Fluxys International. Daarin wil Suez 60 % behouden. Het is onbegrijpelijk dat Europa dat toeliet.

Maar daarmee heeft Suez nog niet gewonnen. De gemeentelijke holding Publigas (met belang van 31,25 % in Fluxys) ligt onder impuls van voorzitter Termont dwars. Publigas wil er niet van weten dat Suez 60 % verwerft in Fluxys International. Chapeau. Eindelijk staat iemand van de gemeenten op die het belang van de Belgische economie durft te verdedigen en niet plat op de buik gaat voor het Franse Suez, dat nog altijd een belangrijke machtsfactor in de Belgische politiek is. Zolang de belangen van Suez en de gemeenten in een aantal dossiers samenlopen, blijft de overheid rechter en partij in de liberalisering van de energiemarkt. Knip daarom de banden tussen de gemeenten door en voer een onafhankelijk energiebeleid. Wat goed is voor Suez is, is niét goed voor de Belgische economie. De slag om Zeebrugge is van cruciaal belang. Hier en nu kan en moet de macht van Suez gebroken worden. Anders zijn we weer voor jaren Franse dominantie en te hoge energieprijzen vertrokken.

De regering aarzelt. Ze wil het belang van Suez in Fluxys terugdringen tot onder een blokkeringsminderheid van 25 %. Dat is prima. Maar de regering kan leven met een afgesplitst Fluxys International, waarin Suez de meerderheidsaandeelhouder blijft. Laat dat niet gebeuren. Ook niet als Suez een compensatiebelasting wil betalen. De regering kan de Belgische economie een veelvoud besparen als ze controle over strategische activa uit handen haalt van een Franse onderneming, gecontroleerd door de Franse staat. Een gouden aandeel voor België in GDF Suez, juridisch is het toch waardeloos, is niet meer nodig.(T)

Door Daan Killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content