Maak een internetvideo die gezien wordt

Internetvideo’s kosten geen fortuin. Toch aarzelen Belgische kmo’s om ze te gebruiken als promotie-instrument. Hier vindt u enkele handige tips voor een succesvolle videostrategie. En… actie!

Ondernemingen, ook kmo’s, hebben mogelijkheden zat om videofilmpjes te maken die de aandacht van potentiële klanten kunnen trekken. Ook al zijn het meestal humoristische en grappige filmpjes die buzz creëren, onderschat de belangstelling voor educatieve en informatieve video’s niet. Ook zoekopdrachten naar how to-content en handleidingen komen veel voor. Een eenvoudig filmpje waarin u het gebruik van een product concreet voorstelt of de expertise van uw bedrijf in de verf zet, kan volstaan om interesse te wekken. Ook opnames van een evenement, een webinar (onlineconferentie) of een blik achter de schermen van uw bedrijf vragen weinig moeite, maar worden vaak achterwege gelaten.

Om trafiek te genereren en ervoor te zorgen dat uw video wordt gedeeld, moet u hem ook op sites als YouTube of DailyMotion plaatsen. Maar daarmee is de kous niet af. “Vervolgens moet je de bezoeker stimuleren om de bijbehorende link aan te klikken en je website te bezoeken”, zegt Chetioui Fouad, productieverantwoordelijke van Chouf Pro- duction, een bedrijf dat onlinebedrijfsvideo’s maakt. De URL of de naam van uw bedrijf moet uiteraard aan het begin van de video verschijnen, in de inleiding of als ondertitel. Een kort filmpje op YouTube kan als teaser dienen voor de volledige video, die alleen op uw website te bekijken is. Ook extra content op uw website, zoals artikels of een quiz, kan mensen aansporen om op uw link te klikken en zich in een gecontroleerde omgeving te laten onderdompelen in uw merk.

Vijf gouden regels

Volgens The New York Times zal een onlinebedrijfsfilm binnenkort onontbeerlijk zijn als marketinginstrument. De krant vergelijkt video vandaag met een website in de begindagen van het internet. Uiteraard moet u enkele basisregels in acht nemen om uw video bovenaan de resultatenlijst van zoekrobots te laten verschijnen.

Kies een aantrekkelijk beeld bij de titel van de video.

Hernoem de videobestanden en kies een zinvolle naam (vermijd betekenisloze namen als CIM304987.mp4).

Voorzie de video van metatags (omschrijving en sleutelwoorden).

Bezorg Google een plan van de vi-deosite zodat uw content beter geïndexeerd wordt in de resultaten.

Voeg tekst toe die aansluit bij de video om kijkers en zoekrobots te helpen de context en inhoud van de video te begrijpen. U kunt bijvoorbeeld een samenvatting, verwante artikels of zelfs de volledige transcriptie toevoegen.

Elke minuut wordt zowat zestig uur video op YouTube geüpload, goed voor bijna de helft van het internetverkeer. “Het kost een fortuin om met een affichecampagne een even groot publiek te bereiken”, zegt Fouad. Tegelijk waarschuwt hij: “Baken je doelgroep goed af. Internetfilmpjes worden vooral bekeken door jongeren op zoek naar sensatie. Pas op dat u geen slechte buzz creëert, want zodra het filmpje online staat bent u de controle kwijt.”

CÉLINE DELACHARLERIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content