Luxueuze fitness

De Belgische markt van sport- en fitnessclubs loopt ver achter op het Europese gemiddelde. Brian Morris wil daar wat aan doen met Aspria.

Om de twee weken ruilt de Britse dertiger Brian Morris zijn woonplaats in Wimbledon voor een zakentrip naar België en Duitsland. Als CEO van de in 2000 gestarte Aspria Group ziet hij volop groeimogelijkheden voor zijn exclusieve fitness- en sportclubs. Aspria heeft er drie in de Brusselse agglomeratie, waaronder één op de chique Louizalaan, één in de Nijverheidsstraat en één in Sint-Lambrechts-Woluwe. “België hinkt qua penetratie van fitnessclubs en zeker van luxueuze fitnessclubs ver achter op het Europese gemiddelde,” zegt Morris. “Alleen Rusland doet nog slechter.”

Aspria investeerde de voorbije jaren driemaal op de Brusselse markt, wat goed was voor 40 miljoen euro. “Maar ze zijn alle drie probleemloos winstgevend,” zegt Morris, die geen omzet vrijgeeft. “Nu mikken we op greenfields of overnames. Het potentieel is er, maar we gaan alleen af op agglomeraties van 250.000 inwoners of meer. Antwerpen is dus ook een mogelijk doelwit. En we hebben deep pockets.”

Aspria probeert het verschil te maken met beduidend méér vierkante meters sportruimte, met een vrij volledig aanbod (ook luxebaden en beautyarrangementen behoren tot het basispakket) en met een op-en-top professionele begeleiding. In de drie clubs samen werken 150 medewerkers en nog eens zoveel freelancers. Aspria mikt niet alleen op volwassenen. “Kinderen behoren tot onze doelgroep en door samenwerking met de scholen, proberen we mee te helpen aan de opvoeding van de jeugd en zelfs van de allerkleinsten. In Duitsland hebben we een stichting in het leven geroepen die jeugd aan het sporten moet brengen. Dit jaar willen we hetzelfde doen in België.”

Aspria is ook actief in Duitsland en baat premium clubs uit in Hamburg en Berlijn. De groep telt gecumuleerd over België en Duitsland 20.000 volwassen klanten en 4000 actieve kinderen. Brian Morris, gehuwd en vader van drie kinderen, stond in 2000 aan de wieg van de Britse Aspria Group, nadat hij voor de Britse groep LET golfclubs, tennisclubs en fitnesscentra uit de grond had gestampt in de Londense periferie. Hij is niet alleen stichter, maar ook een van de vier aandeelhouders. Medevennoot Peter Beckwith heeft vijftien jaar ervaring in de commerciële vastgoedmarkt en het ontwikkelen van sportcentra.

BRIAN MORRIS (ASPRIA GROUP)

IS: CEO van Aspria Group.

VRIJE TIJD: zeilen en fitness.

KCA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content