Luxeappartement: 155.000 euro

Durbuy is een toeristische topper. In de omgeving van het kleinste stadje ter wereld vinden kopers met kleine en grote budgetten een ruim aanbod aan tweede verblijven.

Veel geel-zwarte nummerborden, een zwembad, pingpongtafel, speelveld: kortom een soort camping, maar dan met stenen tenten. Voor mensen met meer koopkracht. We zijn in Bohon, in de Residentie Durbuy. Een vakantiedorp zoals zovele in de Ardennen. De panden met drie of vier appartementen zijn haast niet uit elkaar te houden. Ook aan de binnenkant is alles hetzelfde, en dat is bewust zo. De prijs: 110.000 euro voor een appartement met twee kamers, 75 vierkante meter, volledig gemeubileerd. Maar in het vakantiedorp treffen we ook studio’s en luxueuze driekamerappartementen (155.000 euro) aan. Van de 117 appartementen staan er nog ongeveer zestig te koop. Wie een week een appartement met drie kamers wil huren, betaalt 900 à 950 euro. In de winter 300 euro.

Rudi Merlo, verkoopverantwoordelijke bij Ourthe et Somme, een van de grootste promotoren-beheerders van de regio, is Limburger van geboorte. Hij woont al elf jaar in de regio en kent de plaatselijke markt goed. “We maken veel reclame in Vlaanderen, onze brochure wordt daar in 150.000 exemplaren verdeeld. De Vlamingen zijn goed voor 70 % van de transacties, de Nederlanders voor 30 %. De Nederlanders komen tegenwoordig minder vanwege het nieuwe fiscale stelsel daar. Maar de regio Durbuy – en de Ourthevallei in het algemeen – trekt veel mensen aan. Er is hier van alles te doen en de omgeving is prachtig.”

Groot-Durbuy verkoopt goed

Ourthe et Somme gaat als vastgoedmakelaar ook op zoek naar individuele panden voor meer gefortuneerde klanten. “Wij bieden individuele privéwoningen aan voor klanten die een tweede woning zoeken. We zitten dan meestal rond de 200.000 euro. De markt voor tweede woningen is vrij specifiek. Veel kopers zoeken een pand met een Ardens karakter, zoals een kleine boerderij. Dan zitten we meteen rond 200.000 euro. Of ze willen een nieuwbouwpand, chalet of eengezinswoning op een goed gelegen plek. Dan beginnen we bij 150.000 euro.”

Volgens de cijfers van de federale overheidsdienst Economie bedraagt de referentieprijs voor een eengezinswoning in Durbuy 147.000 euro. Voor een villa met tuin is het 178.000 euro. De referentieprijs voor bouwgrond is in 2006 met 38 % gestegen tot 25 euro per vierkante meter. “De kalmte die we in september 2006 zagen, behoort alweer tot het verleden,” zegt notaris Dumoulin. “De prijzen blijven stijgen. Voor een klassehuis in Durbuy moet je vandaag op 200.000 euro rekenen. Maar op de markt van de tweede verblijven vind je woningen in alle prijscategorieën. Rond Durbuy liggen prachtige kleine dorpjes. Een pand staat daar nooit lang te koop.”

Guy Verstraeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content