Luc Popelier (48) – ‘Onze handen waren op de rug gebonden’

In moeilijke omstandigheden maakte Luc Popelier zijn eerste werkjaar als financieel directeur van KBC Groep rond. Toch spreekt een tevreden mens tot ons. “We staan er beter voor dan een jaar geleden. KBC is sterker.”

LUC POPELIER. “Polen is een groeimarkt, maar onze bankactiviteiten waren er vrij klein. We mochten die van Europa niet uitbreiden waardoor we gemarginaliseerd dreigden te raken. In Tsjechië hebben we een sterke franchise met een stabiele marktpositie en een stevige rendabiliteit en kasstroom. Dat gaf de doorslag. Wat niet wegneemt dat het pijn deed om Polen te verkopen.”

Bent u tevreden met de opbrengst van de desinvesteringen?

POPELIER. “De marktomstandigheden waren zeer moeilijk. We moesten een tijd wachten op de goedkeuring van Europa voor de switch Tsjechië-Polen. Intussen zaten we in een diepe bankencrisis. Op een gegeven moment liep ook België in het vizier van de markten, terwijl KBC een grote blootstelling op Belgische overheidsobligaties heeft. Wij zaten in een situatie dat we activa moesten verkopen terwijl onze handen op de rug waren samengebonden. Maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd onder andere KBL en de Poolse activa Warta en Kredytbank te verkopen. Alles samen levert ons dat meer dan 2 miljard euro extra kapitaal op. Dat is niet min.”

Maar is het genoeg om de staatssteun terug te betalen zonder de kapitaalbasis te zwaar aan te tasten?

POPELIER. “Dat denken wij wel. Onze winstgevendheid in de voorbije kwartalen is, ook na provisies, goed. We staan er beter voor dan een jaar geleden. Onze liquiditeits- en kapitaalpositie is veel verbeterd. Ook de werkomstandigheden zijn minder moeilijk. België wordt nu erkend als een Europees kernland. De schuldencrisis is zeker niet voorbij, maar wij hebben het voorbije jaar onze blootstelling aan Spanje en Italië zwaar afgebouwd. Je merkt ook dat de beslissingen die Europa neemt de goede richting uitgaan.”

Europa zet in op de creatie van een bankenunie. Is dat goed nieuws voor KBC?

POPELIER. “Dat maakt voor ons weinig verschil. Het voordeel van een bankenunie is dat ze een uniforme behandeling van alle banken garandeert, los van de geografische ligging van het hoofdkantoor. Wij hopen dat er zo een beter level playing field tot stand komt.”

Wat staat er dit jaar nog te doen?

POPELIER. “Er is nog veel werk aan de winkel. We moeten onze bedrijfsprocessen voort verbeteren en ook het vertrouwen van de klanten verstevigen door een nog betere service en communicatie, en een nog grotere producttransparantie. Onze klanten blijven de lakmoestest.”

Tevreden dat u een jaar geleden toehapte?

POPELIER. “Ja, de job van financieel directeur biedt een grote diversiteit. Je bent verantwoordelijk voor de liquiditeits- en kapitaalpositie van de bank, de uitbouw van de treasury– en finance-organisatie, de fiscale en juridische directies en de financiële communicatie naar alle stakeholders. En voor elk metier werk je met een ander managementteam. Dat is arbeidsintensief, maar zeer afwisselend.”

P.C.

“We staan er veel beter voor dan een jaar geleden”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content