LUBBE BAKKER

Dading omtrent faillissement

Scheepsmakelaar Andy Lubbe Bakker en de Antwerpse curator Guy Vanhoucke sloten verleden week een door de rechtbank bekrachtigde dading over het faillissement van de scheepvaartonderneming Stevens Pacific Agencies & Forwarding (SPAF).

Lubbe Bakker, die onrechtmatig gelden uit SPAF zou hebben onttrokken, betaalt 10,5 miljoen frank aan de curator. De zakenman krijgt daardoor opnieuw de leiding in handen van Jalbe, Marine Trade Bunkering en Elbe Agencies. Die laatste twee zijn bestuurders in Friary Ocean Surveyer (FOS) en Friary Subsea Surveyer (FSS), de managementvennootschappen van de vroegere Boel-schepen Discovery en Navigator. De curator laat alle burgerrechtelijke claims (zoals belangenvermenging met andere ondernemingen) tegen Lubbe Bakker vallen.

SPAF ging in juni 1995 failliet. De curator trof in de Kredietbank-kluis van de onderneming een aantal aandelen van Jalbe, Elbe en Marine Trade Bunkering. Volgens Lubbe Bakker behoren die hem toe. Tot 7 oktober ’96 behield Lubbe Bakker de leiding over de drie bedrijven. De curator stelde zijn confrater Frans De Roy aan als voorlopig bewindvoerder, maar die beslissing werd verleden week donderdag ongedaan gemaakt.

De situatie bij FOS en FSS, waar de Dendermondse rechtbank van koophandel op vraag van De Roy voorlopige bewindvoerders heeft aangeduid, was bij het ter perse gaan minder duidelijk. Lubbe Bakker betekende het bekrachtigingsvonnis van de dading aan beide bedrijven, maar de bewindvoerders zouden niet geneigd zijn erop in te gaan.

Sommige kranten maakten melding van het verdwijnen van 2,5 miljard NMKN-kredieten die de ondernemingen van Lubbe Bakker ontvingen voor de bouw van de Boel-schepen. Maar de zakenman doet dit af als “laster”. “Men schildert mij af als een crimineel. Maar geen enkele rechtbank kan mij iets verwijten,” aldus Lubbe Bakker. “Ook in de toekomst zal ik mijn verplichtingen tegenover de NMKN nakomen. Dat ik 10,5 miljoen frank kan betalen, bewijst dat ik er financieel allesbehalve slecht voorsta én dat ik de intentie heb om mijn activiteiten in België voort te zetten.”

ANDY LUBBE BAKKER (MARINE TRADE BUNKERING) Opnieuw actief bestuurder van zijn bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content