Lowcost op de Louizalaan

“Het ei van Columbus”, zo noemen ze het zelf. Axel Kuborn en Patrick Moens de Fernig richtten vorig jaar Silversquare op, een bedrijf dat volledige uitgeruste en betaalbare designkantoren op de Louizalaan verhuurt. “We dromen van een Europees netwerk.”

Axel Kuborn ontvangt me tien hoog aan de Louizalaan 475, het hoofdkwartier van Silversquare. Het uitzicht over de hoofdstad is indrukwekkend: in de verte kijkt de VRT-toren boven de omgeving uit, maar het panorama reikt op een zonnige dag als deze nog veel verder. Kilometers ver zie je, boven talloze flatgebouwen en kantoorblokken uit.

De locatie is een van de troeven waarmee Silversquare zijn klanten lokt. “We bieden een all-inclusive kantoor op een toplocatie aan”, zegt Kuborn. “Normaal gezien is het voor startende bedrijven en zelfstandigen zo goed als onbetaalbaar om hier een kantoor te huren. De prijs per vierkante meter is behoorlijk hoog, en dan heb je nog geen vergaderruimte, receptie, inrichting of IT-voorzieningen. Alles samen kost dat al gauw 2000 euro per maand. Veel geld voor een zelfstandige, een startend bedrijf of een mobiele werker. Zeker omdat die soms 60 % van hun tijd buiten het kantoor doorbrengen. De verhuurmarkt is gewoon slecht aangepast aan de behoeften van de kmo.”

295 euro/maand

Net de vaststelling dat er geen of nagenoeg geen betaalbare oplossingen zijn, bracht Axel Kuborn en zijn zakenpartner, Patrick Moens de Fernig, op de idee om gedeelde kantoren aan te bieden op de Louizalaan. Met designmeubilair, alles erop en eraan voor 295 euro per maand. “We bieden een kantoorruimte aan met receptie, postdienst, cafetaria, IT, internet, wifi, individuele telefoon en fax. Klanten kunnen zich hier ook domiciliëren. Niemand heeft een bureau voor zich: iedereen installeert zich ‘s morgens waar hij wil. ‘s Avonds steek je je spullen in je kastje en je bent weg.”

De kantoorruimten, afgescheiden en/of in open-landschapsvorm, zijn toegankelijk van 8.00 tot 19.00 uur. De klanten die bij Silversquare aankloppen, zijn heel divers. “We richten ons in de eerste plaats op zelfstandigen, startende bedrijven en werknemers van bedrijven die naar de Europese hoofdstad worden gestuurd. Sommige mensen wonen op amper enkele honderden meter van onze kantoren. Ze komen hier terecht in een werksfeer die ze thuis niet vinden. Bovendien zit je in een professionele omgeving waar je klanten kan ontvangen of kan vergaderen.”

Antwerpen en Luxemburg

Silversquare begon in maart 2008 met twee verdiepingen op de Louizalaan. En het loopt goed: dit jaar is er een derde verdieping bijgekomen, zodat er in totaal 900 m2 beschikbaar is in de hoofdstad. “Uitbreiding in andere steden kon niet uitblijven. Sinds mei hebben we ook een filiaal in Antwerpen, met een oppervlakte van 1100 m2. Het is een nieuw gebouw op deSingel. En ook in Luxemburg hebben we een nieuwe vestiging, op de Kirchberg. Een mooie locatie ook. Je kan als klant in Brussel ook de kantoren in Antwerpen en Luxemburg gebruiken en vice versa. Op termijn dromen willen we onze klanten een heel netwerk van locaties aanbieden.”

Silversquare heeft de omstandigheden mee. “De crisis helpt ons, omdat we een lowcostoplossing zijn die toch high value brengt. Maar los daarvan is er ook een mentaliteitswijziging: net zoals je geen auto meer koopt als statussymbool, zo willen bedrijven ook geen kantoren meer die louter nog statussymbool zijn.”

Door Dominique Soenens

“Na Brussel, Antwerpen en Luxemburg willen we ook kantoren openen in Parijs, Frankfurt, Zürich, Genève en Londen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content