Lounge, de hippe onthaasting

Lounge combineert op een swingende manier de joie de vivre van de jaren zestig, het design van de jaren zeventig en het materialisme van de jaren tachtig. Trends dook het nachtleven in en ging op verkenning in de hipste loungebars van het land.

Onstage, Luikstraat 7, 2000 Antwerpen, tel. 03 237 05 88, www.on-stage.be

Velvet Lounge, Luikstraat 6, 2000 Antwerpen, tel. 03 237 39 78, www.velvetlounge.be

Grade, Charles de Kerckhovelaan 81, 9000 Gent, tel. 09 224 42 85, www.grade.be

Limonada, Heilige Geeststraat 7, 9000 Gent, tel. 09 224 40 95, www.limonada.be

Khnopff, Sint-Bernardstraat 1, 1060 Brussel, tel. 02 534 20 04, www.khnopff.be

Le Living Room, Charleroisesteenweg 50, 1050 Brussel, tel. 02 534 44 34

Dave Mestdach

L ounge laat zich geenszins in een enge de- finitie vatten. Het begrip omhelst zowel een flou muziekgenre, een retro architectuur- en kledingstijl, een met nostalgie doordesemde levensfilosofie en een inmiddels volkomen ingeburgerde uitgaanscultuur.

Bovenal is het ook het ultieme antwoord op de jachtige en door overvolle agenda’s gegangmaakte levensstijl van deze eenentwintigste eeuw. Geen wonder dat lounge vooral onder dertigers en veertigers een enorme populariteit geniet. “Lounge is eigenlijk een logisch uitvloeisel van de hectische uitgaanscultuur van de jaren negentig,” legt FrancoisVanLiefferinghe, trendwatcher, muziekgoeroe én uitbater van de Gentse chill-outbar Limonada, uit. “Wie begin jaren negentig wilde uitgaan, moest wachten tot middernacht voor de hippe bars hun deuren openden of diende zich tevreden te stellen met het zoveelste dineetje in een duf restaurant. De loungecultuur bracht daar verandering in. Door deejays binnen te halen in restaurants, door eten en dansen met elkaar op een hedendaagse manier te combineren, door van het uitgaan opnieuw een sociaal event te maken. Lounge is dan ook veel meer gericht op lifestyle en relaxen dan op het nachtbraken. En afgaande op het succes, bleek daar dringend behoefte aan.”

Het succesrecept achter de meeste loungeclubs ziet er ongeveer zo uit: leg de klemtoon van het uitgaansgebeuren tussen acht en twaalf, zorg voor fluwelen of lederen canapés, engageer een bedreven cocktailshaker, serveer lichte maaltijden uit de mondiale keuken én – zeer belangrijk – haal geregeld een topdeejay in huis.

Parijs, het Mekka van de lounge

Wie wil weten hoe de archetypische loungebar er uit ziet, hoeft maar even ‘A Clockwork Orange’ te bekijken, de vileine satire van regisseur StanleyKubrick. De KorovaMilkBar uit deze magistrale filmklassieker, fungeert immers nog steeds als één van de grote voorbeelden. U mag zich in de meeste loungebars verwachten aan een exuberant, kleurrijk en met een toefje psychedelica gelardeerd seventiesinterieur. U geniet er in een strakke designfauteuil van een exotische cocktail of een exclusieve singlemalt. Op de achtergrond tracht een jazzy muziekje, op gedempt volume, u te ontstressen.

Lounge graait dus gretig uit de modieuze cultuurgeschiedenis van de voorbije decennia. Zowel de melodramatische cocktailmuziek van BurtBacharach, het interieur van de Casbah-lounge uit het Saharahotel in Las Vegas, de soundtracks van wufte Italiaanse seventieskomedies, als de allereerste edities van het Britse lifestylemagazine Wallpaper worden door de aficionado’s steevast tot het loungecanon gerekend. Uit deze veelheid aan inspiratiebronnen komt het (hoofdzakelijk Europese) fenomeen naar voor als een postmoderne relaxcultuur, een even tijdloze als contemporaine uiting van de hang naar vrijblijvend, chic verpakt en kosmopolitisch entertainment. Of als een swingende combinatie van de joiedevivre van de jaren zestig, het design van de jaren zeventig en het materialisme van de jaren tachtig.

Wie tot voor kort in stijl wilde loungen, kocht best een Thalys-ticket richting Parijs. Sinds eind jaren negentig – toen de loungecultus stilaan vanuit de underground de brede popcultuur wist binnen te glippen – staat Parijs namelijk te boek als het lounge-Mekka bij uitstek. Daarbij wordt vooral verwezen naar een handvol glamoureuze en door de Franse jetset druk gefrequenteerde B4-clubs, clubs waar je al in de vooravond naar toetrekt om lekker te eten voor je je in het bruisende nachtleven stort.

Eén van de mooiste B4-clubs is alvast de BuddhaBar. Deze club bestaat uit een enorme kelderruimte gestut door hoge gewelven en een gigantisch boeddhabeeld dat zich uitstrekt over twee volledige verdiepingen en dat zijn contemplatieve blik werpt over het hele restaurant. Als u er zonder reservatie wilt binnen geraken, kan het zijn dat u urenlang geduldig moet aanschuiven. Maar u kunt ook uw geluk beproeven in nabijgelegen loungebars als de Mezzaninede l’Alcazar of Hotel Costes.

Loungebars in België

Ook in ons land heeft het loungevirus toegeslagen. Wie zich een weekendje Parijs wil besparen, kan terecht in verschillende fraai uitgedoste loungebars in Antwerpen, Gent en Brussel.

onstage

Enkele weken geleden opende het grootste ‘aanligrestaurant’ van Europa zijn deuren. Dineren begint hier omstreeks 19.00 uur, start met een lekkere cocktail en wordt gevolgd door een vegetarisch of niet-vegetarisch vijfgangenmenu – de enige keuze die u kunt maken. Eten doet u in een van de comfortabele bedden. Net voor middernacht gaat de volumeclub gedecideerd maar geenszins opdringerig de hoogte in. Kostprijs voor dit feeërieke en subtiel met fuchsia tot mauve tl-licht overgoten totaalspektakel: 55 euro. Na 23.30 uur is Onstage ook toegankelijk voor wie er niet gegeten heeft. Tenminste als u een ‘personal vipcard’ hebt kunnen bemachtigen én u komst bevestigd hebt met een sms-berichtje.

Initiatiefnemers IvanMolderez en HuubPietersen haalden hun inspiratie bij mythische loungeclubs als BED in Miami en Supperclub in Amsterdam. Ze mikken met het hypertransparante Onstage op de hippere vogels van de ‘Metropool’ en larderen het traditionele eetgebeuren met exuberante thema-avonden en exquise deejay-sets. Het resultaat: dé plek om te zien en gezien te worden.

velvet lounge

De loungehype werd in Antwerpen pas goed op gang getrokken toen deze karmijnrode en met fluweel omfloerste keet in 2001 de deuren opende. VelvetLounge plaatste een stel jonge topkoks achter het fornuis die tegen democratische prijzen tekenen voor een excellente multiculturele keuken. Naar goede loungetraditie – een vleugje kitsch is nu eenmaal nooit veraf – worden hier geregeld thema-avonden georganiseerd. Bovendien wordt er tijdens het weekend en na het eten steeds tot aan het ochtendgloren beschaafd ‘geclubd’. En dat op de lekker luie tonen van notoire deejays of lokale jazzbandjes. Naar het succesvolle voorbeeld van Buddha Bar – met wie uitbater EddyRoothaert in de nabije toekomst nauw wil samenwerken – bracht Velvet Lounge overigens onlangs zijn eerste dubbel-cd uit, een fijne selectie hits uit het lounge-, soul- en jazzwereldje.

grade

Restaurant Grade, gelegen aan het Gentse Citadelpark, bestaat al vijftien jaar en situeerde zich aanvankelijk in de hogere categorieën. Vijf jaar geleden gooide zaakvoerder, topkok en loungefanaat PietRogiers, die eerder werkte in De Karmeliet in Brugge, het echter over een veel toegankelijkere brasserieboeg. Sindsdien marcheert Grade als nooit tevoren, zeker nu vlak ernaast ook een smaakvolle en eigentijdse loungebar werd ingericht door architect HugoVanneste. De Grade-lounge – waar de Gentse BV’s geregeld over de houten vloer komen – leent zich gewillig tot een gezellige babbel met vrienden. En dat terwijl u geniet van meditatieve muziek gaande van WimMertens tot de fameuze Buddha Bar-compilaties. Op de drankkaart vindt u een uitgebreide selectie cocktails, betaalbare wereldwijnen en exclusieve malts. De bar oogt sober en is ingekleed met designmeubilair van bekende ontwerpers (onder meer de ligstoelen van Eames uit de Vitra-cataloog) in combinatie met eigen ontwerpen vervaardigd uit amakazoué hout. Kortom: relaxte klasse.

limonada

De meest jeugdige en muzikale lounge- of chill-outbar van Gent is allicht de Limonada. Middels een handvol geïnspireerde resident-deejays houdt de Limonada de vinger aan de pols van de nieuwste trends binnen de elektronische dansmuziek. Geen wonder dat behalve hippe dertigers en jonge zakenlui hier ook heel wat studenten komen nippen van een exotisch vruchtensapje of een pittige single malt. Genieten van de zacht ritmische chill-outtunes doe je hier vanuit vintage-meubilair, meestal originele stukken uit de jaren zestig of zeventig. Vooral de witte zitzakken van Gatti en de fauteuils van PierrePaulin zijn het handelsmerk van deze gezellige bar.

khnopff

Les Bruxellois branchés trekken tegenwoordig massaal naar restaurant-loungebar Khnopff. Deze bar biedt het perfecte kader om een lekkere cocktail te drinken, wat lichte hapjes of tapas tot zich te nemen of simpelweg te genieten van een zalige mix van jazz en lounge die u wordt geserveerd door de bekendste deejays van de hoofdstad. Topdesigner en loungegoeroe MiguelCancioMartins – die in Parijs al tekende voor het ontwerp van de Buddha Bar en le Barfly – slaagde er in het magische universum van de symbolistische schilder FernandKhnopff om te turnen tot een elegante en luxueuze ruimte. Op de niet eens zo prijzige menu staat een voortreffelijke mélange van het betere brasseriewerk en de wereldkeuken. Het bijzonder eclectische interieur zit vervat in een fraai gebogen lijnvoering met effen vlakken in paars- en roodtinten. Het is ingekleed met stoelen en canapés die subtiel knipogen naar de zorgeloze sixties. Voeg daar nog een oriëntaals sausje aan toe en je krijgt een trendy ambiance voortgestuwd door détente et destraction.

le living Room

De pionier onder de Brusselse loungebars mag dan ondertussen wel wat van zijn verfrissende hipheid verloren hebben, toch is Le Living Room beslist nog een bezoekje waard. Vooral dan voor verliefde koppels die intiem willen tafelen in een wat neoclassicistisch ogend maar tijdloos en diepromantisch interieur. BenoitSauvage en Hélène de Ribaucourt (van KnokkeOutCafé en LaMezzanine) maakten van Le Living Room dan ook een blijver binnen het Brusselse uitgaanscircuit. En dat heus niet alleen dankzij de erg gevarieerde, kosmopolitische keuken en de sfeervolle, jazzy ambiance. Ook het licht decadente interieur met knallende kleuren als paars, rood en oranje, met robuuste kroonluchters en met mooi gestoffeerde banken en stoelen blijft intrigeren. Tijdens het weekend kan de doorgaans chique cliënteel trouwens ook een drankje nuttigen in de aparte loungebar op de eerste verdieping. Kortom: Brussels by night in zijn meest florissante en relaxte variant.

– COMFORT: AMBIORIX STAAT WEER KWIEK OP DE VOETEN 106

– gastro: de beste brasserieën 108 golf 110 mobiel 112 boeken 114 agenda 116

onstage velvet lounge

grade

Terwijl u in een strakke designfauteuil geniet van een exotische maaltijd tracht een jazzy muziekje u te ontstressen.

Lounge is het ultieme antwoord op de jachtige en door overvolle agenda’s gegangmaakte levensstijl van deze eenentwintigste eeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content