Lompe Vlamingen, fijne Hollanders?

Vlaamse golf.

Ik ken het populaire en boertige imago van de Vlamingen bij veel gewone Nederlanders. Vergis u echter niet, in de kringen die meetellen in Nederland wordt absoluut niet gelachen met diezelfde Vlamingen. Wij worden daar gerespecteerd omwille van onze werklust, ernst en kennis,” getuigt Herman Daems.

In Nederland is er in de jongste tijd een Vlaamse golf, vennootschappelijk en persoonlijk. De Gimv huwt Alpinvest, Electrabel (met vandaag aan de top meer Vlaamse managers en beslissers dan ooit) koopt Epon.

Lutgart Van den Berghe ( Universiteit Gent) kwam als eerste uit de bus in een enquête over machtige dames in Nederland van het managementblad voor vrouwen Avanta; de Antwerpenaar Karel Plasman, ex- Visa Europe, zal het Nederlandse retailnet leiden van Rabo Bank; Marc Gedopt werd het hoofd van ABP/PGGM Capital Holding; Paul Lembrechts, directeur-generaal van een van de vier regio’s van Fortis Bank België, en zou, schrijft De Financieel-Economische Tijd, vanaf 1 januari het internationaal netwerk consumentenbankieren van ABN Amro gaan leiden. Karel Van Miert is in de lente 2000 voorzitter van Nijenrode Business University, professor Philippe Naert leidt het Tilburg Institute for Advanced Managementstudies, professor Luc Soete is een vedette van Maastricht University enzovoort.

Herman Daems kent het Nederlandse bedrijfsleven op zijn duimpje. Dat begon toen hij in 1978-1989 buitengewoon hoogleraar bedrijfskunde was aan de Universiteit Groningen: “Ik bouwde daardoor spontaan een Nederlands netwerk op.” Van 1989 tot 1993 was Daems deeltijds partner van het adviesbedrijf Horringa & de Koning in Baarn bij Naarden. Na de opslorping van Horringa & de Koning door de Boston Consulting Group stapte hij op. Door zijn Nederlandse adviespraktijk maakte Daems kennis met handenvol Nederlandse commissarissen, onder meer met Rob Bonnier, ex- KNP, vandaag commissaris van Alpinvest. Herman Daems zetelt in de raad van toezicht van Nijenrode Business University sinds 1992 op vraag van Neelie Kroes, president van Nijenrode.

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content