Een hedendaagse cosmopolitische brasserie met kwaliteit als belangrijkste troef: Lola.

Lola is te vinden aan het chique Brusselse Zavelplein. De brasserie groeide in minder dan geen tijd uit tot een vaste waarde. De constante kwaliteit van het elegant gepresenteerde hedendaagse eten, het aangename decor en de efficiënte bediening liggen aan de basis van dit succes.

Lola is een realisatie van de ploeg die eerder Le Faste Fou (Grote Hertstraat) creëerde. De dagelijkse leiding is in handen van de Nederlandse Caroline Mijnssen en kok Ouriagi Larbi. De kordate Mijnssen leidt een cordon snelle diensters. In het verleden stond ze in de Brusselse Cravache d’Or aan de zijde van beroemde koks als Geert Van Hecke en Robert Kranenborg.

In de gedeeltelijk zichtbare keuken staat de uit Marokko afkomstige chef-kok Ouriagi Larbi. Hij kiest voor vers en kwaliteit en zijn hedendaagse, verzorgde bereidingen weerspiegelen invloeden uit België, Italië, Noord-Afrika en Azië.

De spijskaart is in het Frans opgesteld en vermeldt gevarieerde kleine en grote hapjes. Onder het hoofdstuk ‘Lola au Jardin’ treft u een ruime keuze fijnkostsalades, die als voor- of hoofdgerecht te bestellen zijn. Voorbeelden zijn: salade van waterkers en postelein met gebakken scampi (580 frank), salade van spinazie met spekjes en gepocheerd ei op brickdeeg (350 frank) en salade met raketsla, rosbief, mozzarella di Buffala en truffelolie (480/580 frank). Van de hoofdgerechten noteerden wij: risotto van de visser (480 frank), krokant gebakken zalm op bed van Chinese deegwaren met prei, bieslook en zoetzure saus (650 frank), snede zeebaars met koffiesabayon en compote van venkel (720 frank) en wit van Mechelse koekoek met kalfsjus en morieljes (680 frank).

Wij kwamen voor een zakelijke lunch, werden door een grote, Afrikaanse ‘maître d’hotel’ hoffelijk in het Frans ontvangen en kregen een ronde tafel in het verlengde van de bar. Bezoekers die alleen zijn, kunnen ook terecht aan de lange eettoog.

Wij kozen en kregen de gerechten in een mum van tijd op tafel: eerst een snede rauwe ossenhaas, gekruid met ‘fleur de sel’ en zwarte peper en ‘genappeerd’ met een crème van gorgonzola (480 frank), gevolgd door een frisse Romeinse salade met verse inktvis, origineel gecombineerd met mango en pikant gekruid met cayenne (350/450 frank). Om af te ronden, was er lekker ijs van speculaas met in amaretto geweekte rozijnen en abrikozen, noten en pijnboompitten (250 frank). In het glas kwam een weelderige Chardonnay, Côtes d’Auxerre ‘Goisot’ met ingetogen frisheid (rijk, bloemig en appelen in de neus) en volheid van smaak (990 frank). Wij gingen tevreden terug het Zavelplein op.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content