Little Italy in Brussel

Dat de Italianen weten wat stijl is, is ons niet vreemd. Sinds begin vorig jaar probeert Italië ook op cultureel vlak voet aan de grond te krijgen in België, meer bepaald in hartje Brussel.

TEKST : SERGE VANMAERCKE

Tot concrete verwezenlijkingen is het nog niet gekomen, maar het zal niet lang duren of het ‘Andalusische’ gebouw waar vroeger het Archief voor Moderne Architectuur gehuisvest was, en dat voorheen aan de familie Wielemans behoorde, wordt omgetoverd tot een expositieruimte à l’italienne.

De eerste ontwerpen van de Belgische architect Adrien Blomme (1878-1940) behoren tot de Moderne Stijl rond de jaren 1906. Het is ook aan deze architect dat de allereerste tuinstad, of zeg maar groene stadswijk in België toegeschreven wordt. Die ligt in Winterslag en was ook meteen de aanzet tot een populaire stijl. Blomme maakte in ons land deel uit van de ‘Moderne Beweging’ rond 1930. Hij was een architect die alle nieuwe ontwikkelingen nauwkeurig volgde, uitstekend op de hoogte was van alle nieuwigheden en openstond voor veranderingen. Later zal hij ook met zijn zoon Yvan (1906-1961) samenwerken.

Vader en zoon Blomme hebben ook de Cinema Metropolis in Brussel getekend. Tussen haakjes, zoon Yvan is dit keer zonder zijn vader verantwoordelijk voor het station van Brussel Zuid (waarvan de toren onlangs neergehaald werd om plaats te maken voor de TGV). Vader Blomme is echter de man achter verschillende belangrijke architectonische werken. Een van zijn pronkstukken is de Brasserie Wielemans-Ceupens in Brussel. Maar dat verhaal is langer…

In 1925 koopt Leon Wielemans, gedelegeerd bestuurder van de brasserie, een stuk bouwgrond in de Defacqzstraat ; een straat loodrecht op de prestigieuze Louizalaan. Leon Wielemans bezat in die tijd een buitenverblijf in het Zuid-Spaanse Granada. ‘Bouw iets in de Defacqzstraat, en laat u inspireren door het Alambra’, zei hij aan zijn vriend Adrien Blomme. En die ging aan de slag. Met een grenzeloze fantasie die ook nu nog elke voorbijganger de ogen doet opslaan. De woonkamer geeft uit op de tuin en is ontworpen in de geest van een patio. Op die patio geven ook de eetkamer en de bridgezaal uit. Net zoals de slaapkamers op de eerste verdieping.

Op 29 augustus verlaat de Thesus de haven van Sevilla. Aan boord een ongewone lading : zo’n 5000 aardewerken tegels : azulejos, guardillas, tiras verdes en olambrillas. Inderdaad, allemaal voor de patio, die zo daadwerkelijk zuiders oogde. Oh ja, de muren van een van de kamers zijn met bladgoud behangen…

Het geheel getuigt van een verbazende schoonheid en behelst een totale oppervlakte van meer dan 500 m2. En ja hoor, hier komen dan eindelijk de Italianen. Deze ruimte leent zich namelijk uitstekend voor allerhande interessante tentoonstellingen. Mits de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden natuurlijk (zo’n interieur vereist voorzichtigheid).

Het is de maatschappij Generali Belgium Assurances die onlangs dit gebouw kocht en samen met het kantoor Morozzo zal het instaan voor de restauratie van het pand, dat tot voor kort de vaste stek was van het Archief voor Moderne Architectuur.

Hopelijk gebeuren de verbouwingswerken de garage en keuken worden omgetoverd tot een inkomhal met loketten binnen de regels van de kunst en blijft de eigenheid van het gebouw intact. Monumentenzorg houdt alvast een oogje in het zeil. Samen met Villagio Globale Venetiaans organisator van reizende tentoonstellingen en de Belg Cesemaan (projectbeheer) komt Generali met het project Art Media op de proppen. Dat omvat een reeks tijdelijke tentoonstellingen in het gebouw waar ook één kamer constant gewijd zal zijn aan het werk van Adrien Blomme.

Om allerlei redenen moesten verscheidene tentoonstellingsprojecten en -programma’s uitgesteld worden, maar nu lijkt het erop dat de plannen dichter bij de werkelijkheid komen. Van september tot december wil Art Media een eerste tentoonstelling rond Boheemse Arts Déco Museum van Praag, naar België halen. De periode januari tot april 1998 zal gewijd zijn aan een tentoonstelling over de Daciërs, een volk dat veel invloed gehad heeft op de geschiedenis van Europa, en vervolgens zal de Venetiaanse schilderkunst van de XVIIIe eeuw centraal staan.

Art Media : (02) 542.06.11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content