LINUX

Linux, een alternatief voor Windows, wordt belangrijk. Giganten als Compaq en vooral IBM leveren het besturingssysteem nu mee op sommige servers en gaan het programma actief ondersteunen. Steeds meer software wordt (of is al) naar Linux overgebracht: daaronder de databases van Oracle, Informix en Sybase, de Java-ontwikkelingstools van Sun, kantoorsoftware van Corel (Wordperfect), de Internet-software van Netscape

De eerste Linux-programmeur, Linus Torvalds, zei vorige week op de eerste LinuxWorld Expo wereldconferentie in Californië dat het besturingssysteem ook geschikt zou worden gemaakt voor set-top boxen en andere Internet-apparaten. Linux heeft veel minder hardware nodig dan Windows en draait zelfs nog op 386-pc’s.

Het verslechterende imago van Microsoft is een hele opsteker voor Linux, dat volgens de ‘vrije software’-filosofie door vrijwilligers wordt geschreven. Enerzijds is er de emotionele reactie bij het antitrustproces, waaruit Microsoft verschijnt als een monopolist die met achterbakse praktijken de concurrentie beperkt. Anderzijds doen de talrijke bugs en vertragingen het bedrijf uit Redmond geen goed. Er is geen stuk over Linux dat niet dik in de verf zet: “Linux crasht niet.” En dat is meer dan wat Microsoft van zijn producten kan zeggen.

Redmond doet stoer (“Zie je wel dat er concurrentie is”), maar probeert tegelijk Linux “in zijn juiste perspectief te zetten”. PC Week Online interviewde vorige week group product manager Ed Muth van Microsoft, die zich vooral beklaagde over de kritiekloze houding van de pers tegenover Linux. Zelf claimde hij dat Windows NT lagere totale gebruikskosten heeft en verweet hij Linux zijn gebrek aan toepassingen, zijn lage niveau van integratie tussen toepassingen en besturingssysteem (wat volgens de Penguin-fans hun systeem juist zo stabiel maakt) en zijn vermeende gebrek aan langetermijnperspectief.

Marktonderzoeker GartnerGroup vindt het in het algemeen nog te vroeg voor grote ondernemingen om serieus in Linux te investeren, maar noteerde in december 1998 toch dat Sun al enkele stapjes heeft gezet in de ondersteuning van Linux als ontwikkelingsbasis voor Java-toepassingen. Gartner neemt aan dat tegen 2002 zo’n 70% van de servertoepassingen voor grote bedrijven in Java zullen worden geschreven, dus de steun van Java-ontwikkelaar Sun is cruciaal voor elk server-besturingssysteem.

www.linux.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content