Linux: een goedkoop alternatief voor Windows

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Twaalf maanden geleden schreven we dat Suse Linux goed op weg was om Microsoft Windows bij te benen. Drie versies later kunnen we dat alleen maar bevestigen.

Reacties: e-trends@trends.be

Suse Linux 9.3 heeft minder problemen met mediaformaten en is compatibeler met Microsoft Office. Bovendien behoudt Linux de grote troef dat uw mailbox (tot nader order) geen besmettingshaard is van virussen en wormen. De grafische omgeving KDE – de standaard Windows-omgeving van Suse – lijkt nu zo sterk op MS Windows, dat de trainingskosten van een omschakeling ongetwijfeld erg klein worden.

Installatie van toepassingen was een oud zeer in Linux, maar dat is vergeten als je vanaf de Suse cd’s installeert of als je een van de vele ftp-mirrors van Suse als installatiebron in het configuratiecentrum toevoegt (neem packman.ie-bremen.de, met directory suse/9.3). Software die Novell om juridische redenen niet in het pakket wil verspreiden, zoals het Hongaarse Mplayer (www.mplayer.hu), kan je daar automatisch ophalen. Mplayer heeft de voornaamste problemen met mediaformaten voor Linux opgelost. Het speelt dvd’s, mpegs, wmv’s en zelfs de videostromen in Windows Media-formaat die de VRT-nieuwsdienst meent te moeten gebruiken (Suse levert wel een reeks andere mediaspelers).

Zonder ‘bug’

Toegegeven, jongeren – behalve de zeldzame nerds die graag met software experimenteren – zijn beter af met Windows voor spelletjes. Er bestaan Linux-games, maar ze zijn grafisch minder gesofisticeerd en in elk geval veel dunner gezaaid dan Windows-games. Suse is wel blij met de vooruitgang in Gimp, de ‘Photoshop’ van Linux.

In het algemeen bevat de Suse 9.3 release opnieuw een schat aan toepassingen, zoals groupware, mailservers, fileservers en databases van industrieel niveau. En er zijn ook leuke prulletjes, zoals een applet die de maanstand aanwijst. Belangrijk voor de serieuze gebruiker is de verbeterde ondersteuning voor wifi, bluetooth en synchronisatie met gsm’s en pda’s.

Het verschil met Microsoft wordt erg klein in OpenOffice, de kantoorsuite die nu in een pre-release versie 2.0 wordt meegeleverd. Er is een veel uitgebreider aantal lettertypes beschikbaar dan twee jaar geleden en de bug die ons verhinderde om bepaalde sjablonen goed te gebruiken (op de redactie leveren we immers gepreformatteerde teksten in), is verdwenen. De pdf-lezer Acrobat, die tot voor kort voor Linux niet eens een grafische interface had, is nu helemaal naar versie 7 gemoderniseerd.

Minder gebruiksvriendelijk

Het belangrijkste bezwaar blijft de onzekere compatibiliteit. De OpenOffice-gemeenschap is nog altijd op re-engineering aangewezen om de geheimen van de xml-coderingen van Microsoft te achterhalen. Escaux uit Waver, een maker van IP-telefoniecentrales op basis van Linux, is moeten ophouden met het gebruik van OpenOffice (weliswaar in de vorige versie) omdat zijn klanten, uiteraard met MS Office, de complexe, geformatteerde spreadsheets met de offertes niet goed ontvingen, ook al waren ze in Excel-formaat opgeslagen.

Linux blijft ook minder gebruiksvriendelijk. Er zijn de typische compatibiliteitsproblemen met bepaalde apparaten (hoewel vele fabrikanten nu zelf Linux-drivers beginnen mee te leveren) en er zijn minder mogelijkheden om bestanden te manipuleren. Toch moet voor een groot aantal computergebruikers Linux nu inwisselbaar zijn (en elke dag meer). Dat drukt de kostprijs van Windows op plaatsen waar de bijna gratis, want meestal vrij kopieerbare Linux-software een echte kans maakt. De ironie is dan dat de kopers van Windows daar een voordeel doen door Linux niet te gebruiken.

Bruno Leijnse

Linux beschermt tegen virussen en wormen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content