Lingerie met een vleugje haute couture

De Belg Jean-Paul Knott ontwierp de herfst- en wintercollectie voor lingeriefabrikant Dim. Een collectie die draagcomfort koppelt aan een verleidelijk streelzacht gevoel en de sfeer van haute couture.

www.dim.fr; Jean-Paul Knott, tel.

J eanPaulKnott kan een indrukwekkend curriculum vitae voorleggen. Na zijn studies in Kinshasa en New York (aan het Fashion Institute of Technology) ging Knott in 1988 als assistent aan de slag bij Yves Saint Laurent. Daar zou hij twaalf jaar blijven, tot hij in 2000 de kans kreeg om artistiek directeur te worden bij Krizia. Na twee jaar maakte hij opnieuw een carrièrestap, ditmaal richting LouisFéraud, waar hij ontwerpdirecteur werd. Ondertussen tekende Knott ook nog eens de kostuums voor een voorstelling van MauriceBéjart en lanceerde hij zijn eigen collectie.

Vanaf 15 euro…

Met de lingeriecollectie BeautifulPeople die hij voor Dim ( SaraLee) ontwierp, slaat Knott opnieuw een heel andere weg in. Zo verlaat hij bij Dim resoluut de hogere prijsklasse: terwijl de prijzen voor zijn eigen collectie variëren tussen 80 en 1000 euro, zijn sommige modellen van de Beautiful People-collectie al te koop voor 15 euro.

En ook op het vlak van kleuren en materialen gaat hij een volledig andere toer op: wit, zwart en edele materialen maken plaats voor opvallende kleuren en voor technologische weefsels die het comfort van stretch koppelen aan een verleidelijk streelzacht gevoel. Als we de berichten mogen geloven, zal deze aanpak zich trouwens voortzetten in de collectie voor volgende zomer.

Toch herkennen we ook in de Dim-collectie duidelijk de hand van Knott. Bijvoorbeeld in de bloezen of broeken voor binnenshuis (of waarom ook niet voor buitenshuis) waarbij je alleen aan de maat kunt zien of ze voor dames of heren zijn. Voorts zit in de collectie ook een aantal items die je naar believen kunt aanpassen. Mooi voorbeeld is de ‘goochelaarszak’ die in een handomdraai verandert in een rok of een topje met blote schouders. Of een set linten waarmee je kledingstukken aan elkaar kunt bevestigen om prachtige accessoires te maken.

… Maar ook exclusief

Natuurlijk ontbreekt ook de echte sfeer van de haute couture niet. Zo combineert Knott een glanzend gesatineerd materiaal met boordsels in een grof weefsel om het exclusieve karakter van een aantal van de twaalf modellen te benadrukken. “Het thema van de Beautiful People-collectie is de innerlijke schoonheid,” zegt Jean-Paul Knott. “Die innerlijke schoonheid wordt gesymboliseerd door lingerie die heel subtiel zichtbaar is.”

Na enkele testprojecten met lingerie in zijn periode bij YSL, waagde JPK zich niet meer aan het ontwerpen van lingerie. Voor een herontdekking is deze collectie echt wel geslaagd. Knott wijst voor dit succes naar de goede samenwerking met Dim. “De combinatie van mijn eigen werk in mijn atelier en het gestructureerde productieproces van een industriële groep die beschikt over een ongelofelijk distributienetwerk, is nieuw voor mij. Men gaf mij echter de vrijheid om het product enkele heel persoonlijke toetsen te geven. Het feit dat de fotosessies plaatsvonden in mijn Parijse atelier langs het Canal Saint-Martin waar men de legendarische film ‘Hôtel du Nord’ draaide, is daar het bewijs van.” Net als de collectie dus. Sfeer, daar draait alles om. En wat voor een sfeer…

Serge Vanmaercke

De echte sfeer van de haute couture ontbreekt niet. Zo combineert Knott een glanzend gesatineerd materiaal met boordsels in een grof weefsel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content