limburgse warmte in het kremlin

Duurzaamheid, comfort en design. Drie sleutelbegrippen die het radiatorenbedrijf Jaga hoog in het vaandel draagt. De wereld is hun markt, vraag maar aan Poetin.

Vanuit Limburg verovert Jaga, het bedrijf van Jan Kriekels, de wereld met zijn radiatoren. Het bedrijf telt 650 werknemers die samen tekenen voor een omzet van 80 miljoen euro. De grootste vestiging bevindt zich in Diepenbeek, waar onder meer de convectoren en radiatoren gebouwd worden. “De arbeidskosten bedragen slechts 10 procent van de totale productiekosten. We hebben heel veel kennis in Diepenbeek en we ontwikkelen er nieuwe producten. Voor ons zijn de belangrijkste markten Nederland en het Duitse Noord-Rijnland-Westfalen. Hier speelt het logistieke aspect een belangrijke rol”, zegt Kenneth Van De Velde, CEO van Jaga.

Jaga exporteert naar heel Europa, met vestigingen in België, Frankrijk, Tsjechië, Nederland, Engeland en Duitsland. Bovendien wordt er ook volop geëxporteerd naar de rest van de wereld. Australië, China, Japan, Canada, u noemt het maar.

“Met innovatieve technologieën die beter, sneller, zuiniger, gezonder en milieuvriendelijker verwarmen, willen we het traditionele denken over verwarming doorbreken. Voor het luik export draait alles om energie besparen, duurzaamheid, warmtecomfort en design”, zegt Van De Velde.

Statement in Limburg

De export is georganiseerd naargelang de afstand. Rond België is er een eerste ring waar het bedrijf via een eigen organisatie werkt. “In de tweede ring exporteren we via exclusieve partners, waar we zelfs joint ventures oprichten. Tot slot is er de derde ring waar het eerder een opportuniteitsbusiness is.”

Belangrijke regio’s waar Jaga de omzet wil verhogen zijn Amerika en de ex-Sovjetsatellietstaten. “Vandaag is Rusland onze belangrijkste exportmarkt. Zo hebben we het Kremlin van verwarming voorzien. Onze catalogus wordt vertaald in twintig talen. Technologische ontwikkelingen en energiebesparingstrajecten zijn essentieel en worden steeds belangrijker als drijfveer voor de export van Jaga. Zo draait het hoofdkwartier van Telefonica in Spanje helemaal op groene energie en wordt het volledig verwarmd door Jaga.”

Exportgericht is een understatement voor Jaga. Ook Voka Limburg had dat begrepen en stelde enige tijd geleden zijn website om internationaal talent aan te trekken voor in de gebouwen van Jaga. Als ambassadeur voor exporterend Limburg een statement.

Bruno De Keyser

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content