Limburgse turfverwerker op weg naar Europese top

Melanie De Vrieze Freelance

Peltracom, de Limburgse specialist in het verwerken van turf in potgrond, wil tegen 2005 zijn omzet verdubbelen én in de Europese topvijf prijken. De inbreng van De Weide Blik moet de nodige financiële slagkracht geven.

Tuinders weten het: geen potgrond zonder turf. Die grondstof ligt echter niet zomaar voor het grijpen. Peltracom uit Overpelt zoekt de zwarte grondstof al lang niet meer in eigen land. Ook de voorraden in Nederland en Duitsland raken stilaan uitgeput. “Daarom zijn we uitgeweken naar het noorden,” vertelt marketingmanager Aloïs Wouters. “In Polen, Rusland, Letland en de Scandinavische landen zijn wel nog veengronden beschikbaar.”

Peltracom werd in 1977 opgericht door de schoonbroers Henri Elen en Jos Schildermans als transportbedrijf van turfproducten. Het bedrijf breidde snel uit en op vraag van de tuinders startten ze begin jaren tachtig met de productie van verschillende soorten potgrond voor de professionele sector. In tegenstelling tot de meeste concurrenten, die vooral regionaal actief waren, had Peltracom internationale ambities. Prompt profileerde het zich als Europees bedrijf. In 1983 vond de eerste export naar Frankrijk plaats. In 1989 werd een holdingstructuur ingevoerd. Sindsdien is Peatinvest het overkoepelende bedrijf voor onder meer Jamapeat (dat een coördinerende rol speelt voor de handel in potgrond), Teeltinfo (een adviesbureau voor de tuinbouw) en Peltracom, dat de potgrondproductie op zich neemt.

Turf in de haven

“We verdelen eigen producten onder de merknamen Aura en Sterlux,” zegt Aloïs Wouters. “Peltracom was ook het eerste Belgische bedrijf dat het Nederlandse RHP-kwaliteitslabel kreeg, zowel voor de vestiging in Overpelt als in Gent. RHP staat voor Registratie Handelspotgronden.”

Het Limburgse bedrijf is ook zeker dat het de komende twintig jaar voldoende aanvoer van grondstoffen zal hebben. Legt Wouters uit: “Eind de jaren tachtig sloten we een joint venture met het Poolse Hollas, dat vijf veenderijen exploiteert. We bezitten nu 3000 hectare eigen veengronden in Polen en Letland.”

Een andere sterke troef van Peltracom zijn de verschillende productie-eenheden en verkoopfilialen in Europa met een sterke dienst-na-verkoop én advies. Wouters: “De tuinbouwspecialisten van het adviesbureau Teeltinfo geven de tuinders voorlichting over bemesting, gewasbescherming en teeltmethoden.”

Door de snelle groei voelde Peltracom de noodzaak voor een grotere toevoer. In 2001 werd in samenwerking met havendienstengroep Sea-Invest gestart met de bouw van een turfterminal in de haven van Gent. Met een oppervlakte van 10 hectare is de turfterminal meteen de grootste in Europa. Het veen wordt met schepen aangevoerd uit Letland, Rusland, Estland, Ierland, Polen en Zweden.

Groeigeld

Extra financiële inbreng voor de uitbreiding komt van De Weide Blik, een dochterbedrijf van Sea-Invest. Die injectie moet de negatieve liquiditeit van Peltracom doen verdwijnen en het bedrijf versterken. “De synergie gaat echter verder dan de financiële inbreng,” vertrouwt Wouters ons toe. “De Weide Blik is als bloembollenproducent een groot afnemer van turf en potgrond. Het bedrijf heeft belangrijke contacten die wij niet hebben en vice versa.”

Tegen 2005 willen de Limburgers tot de Europese topvijf horen en de omzet zien verdubbelen. In 2002 zorgden de 50 werknemers voor een omzet van 8,6 miljoen euro. “De grootste inkomsten komen uit de potgrond voor boomkwekerijen en perkplanten. Met de uitbouw van de professionele markt, zowel in Europa als de landen daarbuiten, willen we die ambitie waarmaken.”

Melanie De Vrieze

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content