Limburgse mijnwerkerszoon in de voetsporen van Versace

Dominique Soenens Freelancejournalist

Italiaanse sterren en Arabische prinsessen hullen zich in zijn creaties. De Limburgse modeontwerper Armando De Vincentiis, amper 25, heeft al een benijdenswaardige staat van verdienste.

De ontwerpen van Armando De Vincentiis worden getoond in Sou-pr in Antwerpen, Sint-Michielstraat 2a, tel. 03 248 64 55. Meer info: www.armandodevincentiis.com

Het Braziliaanse topmodel Magda Gomez, de Italiaanse tv-presentatrice Paola Perego en het Vlaamse fotomodel Tanja Dexters hebben twee dingen met elkaar gemeen: hun welgeschapen looks én het feit dat ze kleren van de Limburgse mijnwerkerszoon Armando De Vincentiis dragen. De Vlaming met Italiaanse roots verdeelt zijn kostbare tijd tussen Maasmechelen en Milaan, waar hij een haute-coutureatelier deelt met Valentino, Alexander McQueen en Versace. Niet slecht, voor iemand die 25 jaar oud is en amper drie collecties op zijn naam heeft.

Er schuilt volgens De Vincentiis maar één geheim achter zijn opmerkelijke carrière: hard werken. “Mijn vader (nvdr – onder meer bezieler van Maasmechelen Village, een merkendorp met meer dan honderd boetieks) heeft me financieel geholpen om het modehuis te starten, maar om mee te draaien aan de top van de modewereld, heb je vooral talent en werklust nodig. Dat laatste zit wellicht in mijn genen: mijn vader begon als mijnwerker en heeft zich opgewerkt tot succesvolle projectontwikkelaar.”

Als het van zijn vader Ulbano afhing, zag de carrière van Armando er nochtans helemaal anders uit. Hij drong erop aan dat zijn zoon architectuur zou gaan studeren, maar na twee jaar gaf Armando er de brui aan. Hij trok naar Milaan om mode te studeren. “Mijn interesse in mode begon al toen ik vijf was. Ik was graag bij mijn grootmoeder als kind en ik hielp haar als ze aan de jurken van mijn moeder werkte. We naaiden ook samen jurken voor Barbiepoppen. Ik maakte blijkbaar indruk, want mijn moeder en mijn zus vroegen me na een tijdje raad bij het kiezen van hun kledij.”

Kruising van Versace en Armani

In de ontwerpen van De Vincentiis sijpelen invloeden uit zijn opleiding door. Zo smelt hij graag mode en architectuur samen. De Limburgse ontwerper wordt om die reden vaak vergeleken met Alexander McQueen en Gianfranco Ferré. De laatste is samen met Versace en Armani een van zijn grote voorbeelden. “Ferré studeerde net als ik architectuur en verwerkt strakke elementen in zijn ontwerpen. Het grootste compliment dat ik ook kreeg, kwam van een moderedactrice van Vogue. Ze schreef dat ik een soort Versace met Armani-stijl was. Maar vergis je niet: mijn ontwerpen tonen dat ik een Belg ben. Ik experimenteer meer met stoffen. In bijna elk ontwerp vind je twee contrasterende stoffen. Dat is beslist on-Italiaans.”

Haute couture zit hem in het bloed. “Ik hoef maar een potlood vast te nemen of er komt een haute-couturecreatie uit. Bij de zomercollectie 2006 hebben we een soort zeemeermin gecreëerd. We hebben de stof laten laseren in de vorm van visschubben, en die hebben we één voor één onder elkaar genaaid. Verschrikkelijk monnikenwerk. Zo kom je natuurlijk aan een kleed met een stevig prijskaartje: zo’n 60.000 euro. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat mijn creaties een vrouw nog sexier maken én draagbaar zijn. Ik heb nu net ook heel specifiek een pret-à-porterlijn gecreëerd. Het blijft natuurlijk luxe, omdat ik al mijn kleding in Italië laat maken en de beste stoffen kies. Op kwaliteit doe ik geen toegevingen.”

Arabische prinsessen

De ontwerpen van Armando De Vincentiis worden ook gretig gekocht door Arabische prinsessen. “Ik richt me tot de hogere kringen,” zegt De Vincentiis. “Wie de Arabische prinsessen zijn, kan ik niet verklappen. Ze komen via een buying office naar mijn atelier om hun maten te laten opnemen, vliegen terug naar huis en bestellen daarna de hele collectie. Het enige wat ik voor hen moet doen, is de bustiers wat dichtwerken en eens een extra mouwtje aanpassen. Geld telt voor hen niet. Ze betalen voor kwaliteit.”

De Vincentiis liet zijn keuze vallen op de Vlaamse babe Tanja Dexters als gezicht van zijn collectie. “Niet enkel een beeldschone vrouw, ze heeft ook een sterk karakter. Dat is nodig als je met mijn kleren wilt opvallen.”

Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content