LIEFST IN GASTGEZIN

Talencollege Intaco Celis verlegt zijn grenzen. In vijf jaar tijd steeg het aantal buitenlandse bestemmingen van vijf tot vijfentwintig.

Als het aan Karel Van den Bergh, oprichter van het talencollege Intaco Celis, lag dan logeerden al zijn cursisten in gastgezinnen. “Daar word je geconfronteerd met facetten van de taal die in een cursus niet aan bod komen.” Hij wijst erop dat alle gastgezinnen grondig worden gescreend. De derde dag van het verblijf belt het college de cursist op om te horen of alles naar wens verloopt. Is dit niet het geval, dan zoekt Intaco Celis een ander gastgezin.

“Wij hebben zeer goede ervaringen met deze formule, maar bij zakenmensen ondervinden we dikwijls weerstand. Ongeveer de helft van deze groep wil een hotelkamer. Jammer, want dat is veel onpersoonlijker.”

Van den Bergh stond jaren aan het hoofd van de Belgische afdeling van het Scheidegger Instituut, een Zwitserse groep gespecialiseerd in typecursussen. Binnen de Belgische afdeling sluimerde een kleine talenafdeling. Van den Bergh, altijd al geboeid door talen, blies de afdeling in 1982 nieuw leven in en maakte er een succesproduct van. Een meningsverschil met het Zwitserse management over de prijspolitiek deed de wegen in 1995 scheiden. Aangezien het Scheidegger Instituut zich wou concentreren op type- en computercursussen, mocht Van den Bergh zijn taalschool voortzetten op zelfstandige basis. Samen met zijn vrouw, Solange Celis, richtte hij Intaco Celis op.

In de beginfase focuste het bedrijfje zich op taalvakanties voor jongeren (10- tot 17-jarigen) in België en taalcursussen in Frankrijk en Engeland voor volwassenen. Onder impuls van zoon Gert, die in 1998 bij de zaak kwam, werd het aanbod buitenlandse bestemmingen sterk uitgebreid. Vandaag zijn er voor zes talen (Frans, Engels, Portugees, Spaans, Italiaans, Duits) 25 bestemmingen.

Een relatief nieuw product is het Over Fifties-programma. “Senioren zijn ook welkom op onze gewone cursussen. Maar sommige senioren vinden het niet zo aangenaam als ze in een erg jonge groep komen,” meent Van den Bergh. Zowel het lesprogramma als de ontspanningsactiviteiten zijn aangepast aan de hogere leeftijd van de deelnemers.

Bij de schoolgaande jeugd blijft de taalstage Frans de belangrijkste publiekstrekker. Tijdens paas- en zomervakanties trekt Intaco Celis met 30 tot 50 Vlaamse jongeren naar het Waalse stadje Virton. De kinderen verblijven in een internaat. Er zijn slechts vijf lesuren per dag, maar ook tijdens de ontspanningsactiviteiten is Frans de voertaal.

“Wij verdiepen de leerstof die ze moeten kennen volgens het ministerie van Onderwijs. En we concentreren ons op spreekvaardigheid, want wegens tijdsgebrek komt dit in de meeste scholen vaak te weinig aan bod.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content