LICHT MAAR NIET LUCHTIG

PALMPILOT.

De PalmPilot van 3Com/US Robotics werd aanvankelijk meewarig bekeken. Dat is nu wel anders: in Europa doet hij het goed, in de States is zijn succes weergaloos. Zo populair is hij dat er een hele resem shareware-applicaties voor werden ontwikkeld die zo van het Internet kunnen worden geplukt. Het apparaatje is 12 cm lang, 8 cm breed en 1,8 cm dik en weegt, inclusief de twee gewone AAA batterijen die verschillende weken meegaan, amper 160 gram. Dat pluimgewicht is zeer belangrijk: hij is daarmee immers de enige van alle handcomputers – op ruime afstand gevolgd door de Psion – die je echt in je binnenzak kan dragen zonder dat je jasje scheef gaat hangen.

Het geheugen van 1MB

is voldoende voor ongeveer 4000 adressen, 2400 afspraken, 750 to-do items, 750 memo’s en 100 e-mails. Gegevens kunnen ingevoerd door direct op het LCD-scherm te schrijven met PalmPilots eigen systeem van schriftherkenning, Graffiti. Graffiti heb je in een wip onder de knie en al na enkele uren oefening schiet je er sneller mee op dan wanneer je het virtuele keyboard gebruikt dat je “met een pennenstreek” op het schermpje kan oproepen. Bij de PalmPilot wordt desktopsoftware meegeleverd die alle functies (agenda, adresboek, to do, memo’s, e-mail, onkostenbeheer… ook op de pc plaatst. Via een staandertje ( cradle) of een speciale kabel worden pc en handheld met elkaar verbonden. Met één druk op de knop synchroniseren de twee automatisch alle gegevens die ze aan boord hebben. Ze gebruiken daarvoor de speciaal ontwikkelde HotSync software, een onderdeel van het merkeigen besturingssysteem van de Pilots. De ingebouwde Internet-klare e-mail-software maakt het mogelijk om rechtstreeks op de PalmPilot nieuwe berichten aan te maken, te antwoorden op berichten, of de inhoud van de mailbox in de pc op afstand te beheren. Voeg er de apart te kopen netwerkversie van HotSync bij en het is mogelijk om “op afstand”, over een TCP/IP-netwerk (Inter- of intranet) de gegevensbestanden te synchroniseren.

Een aantal mogelijkheden

van de CE-handcomputers heeft de PalmPilot niet (bijvoorbeeld de wereldklok, WAV-geluid en geluidsopname) en hij kan alleen via merkeigen hulpstukken (kabel, cradle, modem) met de buitenwereld communiceren. PCMCIA-kaarten zijn aan hem niet besteed. Het invoeren van afspraken, e-mails en korte notities is geen probleem, maar voor tekstverwerking is hij niet geschikt. Dat is trouwens voor CE-handhelds (en de Psion) eigenlijk net zo. Aangemaakte teksten kunnen wel via de desktopsoftware in Word-bestanden omgezet worden.

GUIDO MEULEMAN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content