LIAISONS AVANTANGEUSES

Unice, de Unie van Europese Industrie- en Werkgeversverbonden heeft een nieuwe secretaris-generaal. Na twaalf jaar geeft Zygmund Tyszkiewicz, een Engelsman van Poolse origine, de scepter door aan de Nederlander Dirk Hudig. Officieel start Hudig (54 j.) in zijn nieuwe functie op… 1 mei 1998. “Een symbolische datum, inderdaad. Ik begin te werken door niet te werken,” lacht hij.

Dirk Hudig lijkt voorbestemd voor een carrière met internationale dimensies. Een groot deel van zijn jeugd brengt hij door in Zimbabwe, het vroegere Rhodesië. Hij voltooit er zijn studie Engelse letterkunde en geeft gedurende een korte periode Engelse les in Saudi-Arabië. Bij zijn terugkeer naar Nederland studeert hij reclame en marketing. “Het begin van mijn realistische fase,” licht Hudig die studiekeuze toe. Via een Amsterdams reclamebureau komt hij in 1970 bij de Britse chemiereus ICI terecht. Hij begint er in Rotterdam waar hij verantwoordelijk is voor reclame en sales promotion. In 1976 ruilt hij Rotterdam voor Londen. In het hoofdkantoor van ICI krijgt hij de taak van liaisonverantwoordelijke met de Europese divisie in Brussel. Het Europese aspect loopt sinds dan als een rode draad door zijn verdere loopbaanontwikkeling. Eerst wordt hij pr-verantwoordelijke voor continentaal Europa, vervolgens komt hij in 1987 aan het hoofd van het liaisonkantoor met de Europese Gemeenschap. Deze laatste functie combineert hij sinds 1993 met zijn taak van national manager voor ICI in België.

Hudig kan terugblikken op een carrière van 28 jaar bij ICI. “Ze hebben me bij ICI nooit de kans gegeven me te vervelen,” legt Hudig zijn bedrijfstrouw uit. De transfer naar Unice – die vorige week VBO-voorzitter Karel Boone heeft benoemd tot nieuwe vice-voorzitter – is voor de Nederlander geen stap in het onbekende. Vanuit zijn verantwoordelijkheden bij ICI is hij al een tiental jaren vertrouwd met de organisatie.

Zal de nieuwe secretaris-generaal ook nieuwe accenten leggen? Hudig: “Ik heb al een aantal ideeën. Mijn uitgangspunt is dat het belang van innovatie voor onze economie niet genoeg kan worden benadrukt. Noem innovatie maar de motor achter economische groei en werkgelegenheid.” Hoewel Hudig nagenoeg zijn hele loopbaan binnen een multinational heeft opgebouwd, staat een Europees kmo-beleid vooraan op zijn agenda. “Kmo’s spelen op het vlak van innovatie een zeer belangrijke rol. Daarom is het van groot belang dat Europa en de verschillende lidstaten een ondernemingsvriendelijk klimaat scheppen. De balans tussen het risico van ondernemen en de beloning die men ervoor krijgt, moet meer in evenwicht worden gebracht. Dat zal meer mensen aanzetten om de stap te zetten naar het ondernemerschap,” besluit Hudig zijn pleidooi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content