Lenteschoonmaak op uw pc

U neemt de laptop van uw collega over. U schenkt uw oude pc aan uw buren. U wilt uw computer op eBay zetten. In al deze scenario’s moeten eerst persoonlijke en vertrouwelijke bestanden verwijderd worden. Hoe doet u dat?

Een nieuwe pc of laptop gekocht? Dan kan de oude naar de kinderen of naar kennissen. Of op eBay. U doet er dan wel goed aan om de harde schijf eerst op te ruimen. Bepaalde bestanden houdt u immers liever voor uzelf. Foto’s van uw gezin, uw boekhouding, enzovoort. Ook als u zelf een gebruikte computer krijgt – bijvoorbeeld van uw voorganger op het werk – zit u soms met hetzelfde probleem. Als de IT-afdeling haar werk niet goed gedaan heeft, blijven bepaalde bestanden rondspoken op de harde schijf. En nemen ze onnodig ruimte in beslag.

Gewoon de bewuste bestanden verwijderen met de deleteknop, zou u denken? Vergeet dan niet om ook de prullenbak van de pc leeg te maken (dat doet u via de rechtermuisknop). Anders zijn ze nadien gemakkelijk te recupereren. Maar zelfs dat is niet voldoende. Elke handige computerkenner vindt de bestanden die op het eerste gezicht permanent verwijderd zijn snel terug. Ze blijven immers ergens verborgen op de harde schijf. Ook al ziet u ze niet meer. Tools als Restoration (www.snapfiles .com/get/restoration.html) of File Recovery (www.pcinspector.de) leggen zulke bestanden snel weer bloot. Gewoon verwijderen is dus geen goed idee. Meer nog, ook het formatteren van uw harde schijf geeft geen garantie op permanente verwijdering. Zelfs na een full format blijven er nog heel wat data achter. Met de juiste programma’s komen die weer aan de oppervlakte.

Het nut van nulletjes

Een efficiëntere manier is via de zogenaamde zero fill-methode. Daarbij wordt de harde schijf van uw computer eigenlijk niet leeggemaakt, ze wordt volledig gevuld met nulletjes. Dat klinkt misschien banaal, maar in de wereld van enen en nullen betekent dat heel wat. Op internet vindt u tools die deze zero fill-methode toepassen. Daarvoor moet u eerst het merk van uw harde schijf zien te achterhalen. Dat vindt u via het configuratiescherm: klik op ‘systeem (en onderhoud)’, ‘apparaatbeheer’, ‘schijfstations’. Wij kwamen zo te weten dat we een Hitachischijf onder de motorkap hebben. Door dan bijvoorbeeld te googelen op ‘Hitachi zero fill’, vindt u in principe de schoonmaaksoftware voor deze specifieke schijf. Maar eerlijk gezegd: het is een heel gedoe. Eerder weggelegd voor specialisten.

Een alternatief is Active@ KillDisk (www.killdisk.com). Deze tool overschrijft alle data op uw schijf een of meerdere keren. De gebruikte methode is gebaseerd op de standaard die gehanteerd wordt binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie. Zelfs de meest paranoïde persoon moet dus toch wel enigszins vertrouwen vinden in Active@ KillDisk. Toch moeten we u ook hier weer waarschuwen, u moet eerst enkele voorbereidingen treffen vooraleer u aan de grote schoonmaak begint. Ter info: de user guide op de website telt maar liefst 33 bladzijden. Succes! We geven u nog even mee dat de gratis versie van Active@ KillDisk naar onze mening voldoende is. Tenzij u niet Mister Proper, maar James Bond heet. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content