LENIN IS DOOD ?

In Londen, niet in Lima en Waals-Brabant.

Door het spektakel in Tubeke worden ook nieuwe Vlaamse investeringen bedreigd. In Seoel, Tokio, Seattle en Kansas City kent niemand het onderscheid tussen Tubeke en Veurne. Wie investeert in een volksdemocratie ?

Ze waren met zijn vijven eminent aanwezig. Vier in bordkarton : Lenin, Marx, Engels en Che Guevara ; hun Waals-Italiaanse fan, Roberto d’Orazio, in levenden lijve. Hij bracht de idolen uit zijn tienerjaren naar de Mars voor Werk. De ondernemers uit binnen- en buitenland met plannen om banen te creëren, fabrieken te vestigen of uitbreidingsinvesteringen te doen, hebben gezeten bij hun beeldbuis met meewaren de mars van Tubeke gezien. Zullen ze warm lopen om mee te werken aan de reconversie van le Brabant wallon ? Alleen ondernemers scheppen jobs. Dat nostalgici in Moskou, Dresden of Sofia met de demonen van het maatschappijvernietigende communisme koketteren, à la bonheur, maar op 25 kilometer van Brussel, capitale de l’Europe ? Tubeke was zondag een Waalse variant van Karl Max Stadt. Voor de beroepswervers van directe buitenlandse investeringen in Wallonië én Vlaanderen ( Flanders Investment Office) was 2 februari een Zwarte Zondag. Wil Wallonië herleven, dan zal het onder meer de pseudoguerrillero’s van Tubeke moeten onderbrengen in een Museum van Ideologische Archeologie.

De Britse Amalgamated Engineering and Electrical Union (AEEU) legt in een nieuwe brochure uit aan de binnen- en de buitenlandse investeerders “dat de stemming in het land veranderd is”. De brochure wordt vertaald in het Japans, Koreaans en Duits en verspreid over de hele wereld onder potentiële investeerders. In de AEEU-brochure verschijnen boodschappen van de topman van British Airways hij roemt de samenwerking met de bond , van Sharp en van Nissan. De AEEU is de vierde grootste bond (725.000 leden) van Trade Union Congress (TUC). AEEU en TUC, verklaarde een woordvoerster van de TUC, beschouwen ondernemers als partners, niet als tegenstanders.

Roberto d’Orazio lijdt aan het progressieve exhibitionisme dat de gijzelingsactie van de Revolutionaire Beweging Tupac Amaru in de Japanse ambassade in Lima (Peru) kenschetst. De guerrilla is dood, Che Guevara inspireert niet langer. Peru keerde terug naar een tijd van terreur. In Guatemala werd daarentegen een vredesakkoord getekend dat een einde moet maken aan 36 jaar bloedige burgeroorlog tussen guerrilla en regering. Tupac Amaru is anno ’97 even contraproductief als de retoriek van Roberto d’Orazio.

LENIN EN D’ORAZIO Contraproductief voor meer werk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content