Lenen voor woning nog altijd goedkoop

De meeste banken verhoogden de voorbije weken hun tarieven voor een hypothecaire lening. Toch blijft lenen voor een woning goedkoop. Wie leent, betaalt nu ongeveer hetzelfde tarief als een jaar geleden. “Tegenover vier jaar geleden staat de rentevoet voor een hypothecair krediet op twintig jaar nog altijd 3 % lager. Tegenover tien jaar geleden is dat zelfs 5 % minder. Lenen kan dus nog altijd tegen een zeer interessante rente,” zegt Gunter De Caluwé, de specialist woonkredieten van Dexia Bank.

NIEUWE FORMULES

De banken kwamen de jongste maanden – inspelend op Batibouw – met tal van nieuwe kredietformules op de proppen. Zo kan je nu lenen op veertig jaar. Je betaalt dan uiteindelijk een heel wat groter bedrag af, maar je moet maandelijks wel minder afdokken. De formule kan interessant zijn voor wie jong is, maar toch meteen een groot (lees: duur) huis wil kopen of bouwen.

Cijfers tonen aan dat een huis in België het afgelopen jaar maar liefst 15 % duurder werd. Geen wonder dat de banken steeds creatiever goochelen met flexibele kredietmogelijkheden. KBC biedt sinds kort een bulletformule aan, waar de klant alleen interest aflost en het oorspronkelijke kredietbedrag op het einde van de looptijd in één keer terugbetaalt. “We doen dat alleen op selectieve basis,” meldt Stef Leunens, woordvoerder van KBC.

Marktleider in woonkredieten Fortis Bank lanceerde onlangs een energiekrediet. Hiermee kan je tegen een aanlokkelijk tarief de verwarmingsinstallatie laten vervangen, nieuwe ramen plaatsen of isolatiemateriaal kopen. “Het energiekrediet is een lening op afbetaling voor de financiering van energiebesparende investeringen. Fortis wil, in het kader van zijn duurzaamheidsbeleid, de consument helpen voor een zuiniger energieverbruik,” schrijft de bank in een reclamefolder.

NU LENEN OF NIET?

De vraag is natuurlijk hoe de tarieven voor de woonkredieten de komende maanden zullen evolueren. Leen je best nu of wacht je beter? De rente voor hypothecaire leningen hangt af van de marktrente of de OLO-rente op tien jaar. De tienjarige rente overschreed midden april 2006 de kaap van 4 %, wat sinds oktober 2004 niet meer was gebeurd. De hogere marktrente is eigenlijk goed nieuws, want het toont aan dat het beter gaat met de economie. Voor de woningmarkt is de hogere rente dan weer minder goed, want lenen wordt duurder.

De Immotheker, dat op zijn website 1080 formules voor woonkredieten vergelijkt, stelde op 13 april het volgende vast: “De langetermijnrente is de laatste drie maanden ongeveer 0,70 % gestegen van 3,30 % tot 4,008 %. De rente is de theoretische kostprijs voor de banken en dient als basis om de vaste rentevoeten voor hypotheekleningen op twintig jaar te bepalen. Niettegenstaande de kostprijs voor de banken gestegen is met 24 %, heeft de hogere rente tot op heden weinig invloed gehad op de hypotheekrentes. De hypothecaire rentes op twintig jaar stijgen slechts met 0,25 %.”

Saar Sinnaeve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content