Lenen voor nieuwe wagen vijf keer zo duur

Beobank lanceerde vorige week zijn speciale voorwaarden voor autoleningen, net voor de start van het Autosalon. Van 16 januari tot en met 28 februari hanteert de prijsbreker een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 2,99 procent, in plaats van het normale JKP van 3,4 procent. Enkel wie maximaal 50.000 euro leent op maximaal vijf jaar voor een nieuwe wagen, een tweedehandswagen die minder dan twee jaar oud is, een elektrische fiets, een caravan of een mobilhome, kan een beroep doen op dat tarief. Een jaar geleden konden de klanten van Beobank nog lenen tegen 0,59 procent. Lenen voor een auto is dus vijf keer duurder geworden in een jaar.

Voor het eerst hanteert Beobank een veel lager tarief van 2,49 procent voor ecologische wagens. Zowel elektrische als hybride wagens komen in aanmerking. Zowat alle banken maken een onderscheid tussen wagens met of zonder aandrijving op fossiele brandstoffen, maar het verschil in JKP is bij Beobank met 0,54 procentpunt het grootst.

De definitie van een groene auto is niet bij elke bank dezelfde. Bij KBC en Belfius komen enkel volledig elektrische of plug-inhybride wagens met een CO2-uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer in aanmerking. Argenta rekent ook voertuigen op cng of lpg en alle hybride voertuigen erbij. Volgens de bank nam de vraag naar de financiering voor ecologische voertuigen met de helft toe in 2022, terwijl de vraag voor andere voertuigen daalde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content