Lekkere prijsbrekers

Vijf aanraders waar je in een knusse omgeving lekker en goedkoop kunt smikkelen.

1. ENOTECA

Een eetadres dat je aan iedereen, in gelijk welke omstandigheden, kan meedelen als referentie voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, is Enoteca. Het intieme restaurant bevindt zich achter de opera in Le Carré, het kloppende hart van Luik. De inrichting is stijlvol en warm. Enoteca doet denken aan een chique bar met een open keuken in het achterhuis. De bediening is vriendelijk en op de mooie borden komen zonnige gerechten tegen onklopbare prijzen. Op de wijnkaart treft je Italiaanse flessen voor alle beurzen (er is al een witte voor 12 euro en een rode voor 17 euro).

Om met bodemprijzen te kunnen werken, koopt de chef-kok Thierry Bedeur seizoensproducten en is er geen kaart. Bij de opbouw van zijn bereidingen geeft Thierry Bedeur een ereplaats aan smakelijke ingrediënten die niet duur zijn, zoals granen en bonen. De bereidingen zijn zuiders en zonnig en olijfolie heeft de plaats ingenomen van boter en room. Op weekdagen zijn er menu’s van twee, drie en vier gangen (21, 23 en 26 euro). In het weekend is er een degustatiemenu van vijf gangen voor 35 euro.

Wij kozen het viergangenmenu en bestelden een flesje water (3,5 euro) en een fles Primitivo, Allora Calatrasi, als sappige, recht voor de raapse wijn uit Puglia (24 euro), aten smakelijk en gingen tevreden buiten met een rekening van nog geen 80 euro voor twee. Wie doet dat na?

Enoteca: rue de la Casquette 5, 4000 Luik. Tel. 04/222 24 64. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. www.enoteca.be

2. A LA FOLIE

Het romantische en bescheiden eethuisje ligt in het verloederde centrum van Brussel. Er heerst een knusse, ietwat nostalgische kaarslichtambiance. Aan de tafels zit een gemengd publiek van alle leeftijden. De gerechten op de kaart dragen het parfum van de Méditerranée mee: zeebarbeel met raketsla, rundcarpaccio met krullen ganzenlever… Het marktmenu van twee gangen met koffie kost 15 euro en het menu ‘Made in Belgium’, samengesteld uit drie Belgische gerechten, komt op 25 euro.

Wij kozen het Maandmenu (30 euro) en er kwamen drie lekkere bereidingen, waarbij rundfilet met blokjes ganzenlever. Tot onze verbazing waren de producten van prima kwaliteit en met vakmanschap en smaak bereid.

A la Folie biedt gezelligheid en een lekkere, Franse seizoenkeuken gebaseerd op dagverse marktproducten. Het geheel wordt met vriendelijkheid opgediend tegen democratische prijzen. Eigenaar en chef-kok is Jean-Pierre Baroux, de Fransman die aan de overkant van de straat het romantische eethuis Mystical Resto had. Jean-Pierre Baroux liep beroepsschool in Saumur, kwam naar België om te werken en is blijven plakken. Hij gaat dagelijks naar de markt.

A la Folie: 54-56 Spoormakerstraat, 1000 Brussel. Tel. 02/503 49 99. Laatste bestellingen om 24 uur. Ook zaterdag en zondag voor de lunch geopend. Maandag, dinsdag, woensdagmiddag en donderdagmiddag gesloten.

3. LA BROCHE

Dinant is een oude stad met een Keltische naam ( Deonant betekent heilige plaats), ontstaan op het ontmoetingspunt van antieke wegen die Bavay en Trier verbonden. In de historische stad kan je lekker eten tegen een aantrekkelijk prijs, vooral wanneer je in La Broche een van de menu’s bestelt. La Broche ligt in de voornaamste winkelstraat, heeft een allesbehalve opwindende inrichting en is een vertrouwd adres voor lokale lekkerbekken. Aan het fornuis staat eigenaar Eric Fieuw. Hij groeide op naast zijn ouders in het bekende gastronomische restaurant Les Ramiers in Crupet. Zijn echtgenote Joseline Lefèvre verdeelt haar tijd tussen de keuken en de zaal en is ook verantwoordelijk voor de wijnen en de strijk. Wanneer je de prijzen laag wil houden, moet je zo veel mogelijk zelf doen.

De kaart bestaat uit eenvoudige, traditionele bereidingen. In het seizoen zijn bereidingen met wild een specialiteit. Eric Fieuw kokkerelt met vers wild uit de streek, zoals reebok, hinde, wild zwijn en haas. Terugkomende wildgerechten zijn gebakken filet van reebok met cantharellen en rodewijnsaus of hazenrug ‘à l’arlequin’. Op de wijnkaart zijn de Franse wijnen en vooral die uit de Côte du Rhône goed vertegenwoordigd en de prijzen redelijk. La Broche afficheert twee menu’s: het Menu de Saison met drie gangen en keuze (26 euro) en het Menu Gourmand, dat is opgebouwd uit vier gangen (37 euro).

La Broche: Rue Grande 24, 5500 Dinant. Tel. 082/22 82 81. Dinsdag en woensdag gesloten. www.labroche.be

4. LA BESACE

Crupet draagt het label van de vereniging van ‘Les plus beaux villages de Wallonie’. Het schilderachtige dorp in de groene heuvels telt iets meer dan 400 inwoners. Dagjestoeristen komen naar Crupet voor de natuur, de rust, de schoonheid en de onvergankelijke Waalse terroirgerechten uit La Besace. Het was de Waalse dichter en klompenmaker Joseph Collot die in 1850 in een hoekhuis ‘l’Auberge dol Besace’ opende. In de herberg kwamen de arbeiders van de nabijgelegen steengroeve drinken, eten en slapen. Het oude huis werd in 1990 door beenhouwer Georges Rome gekocht. Hij wist de geest van Joseph Collot te behouden. Boven de ingang hangt een Waalse tekst van de dichter-klompenmaker en binnen doet men zich te goed aan royale terroirgerechten. De pretentieloze Waalse gastronomie is gebaseerd op verse, inlandse producten.

In de nostalgische, knusse eetzaal van deze Waalse bistro van de vriendschap zorgen de bediening en de klanten voor een warme, familiale sfeer. In deze zorgeloze omgeving passen culinaire evergreens als mergpijp met grof zout, kroketten van varkenspoot met gribichesaus, in de boter gebakken forel uit Crupet, ‘les incontournables boulettes’ of twee grote gehaktballen van varkensvlees, bereid naar het recept van ‘madame Libertiaux’ (een van de vroegere eigenaars), of hammetje met mosterd van bij Bister. Vlees van jonge inlandse koeien (filet pur, côte à l’os, zwezerik enz.) bereidt Georges Rome op de grill. In het najaar zijn wildbereidingen troef. Het traditionele eetrepertoire krijgt ondersteuning van een traditioneel wijnrepertoire, aangevuld door een keuze aan ‘coup de coeur’- wijnen voor 19 euro de fles.

La Besace : Rue Haute 11, 5332 Crupet. Tel. 083/69 90 41. Lunchmenu: 22 euro. Dinsdag gesloten. In het weekend is reserveren aan te raden. www.restaurantlabesace.be

5. ‘T VIER EMMERSHOF

Niemand komt met honger buiten in ‘t Vier Emmershof. Het populaire restaurant ligt aan een kasseiweg met kuilen aan de rand van de Daknamse bossen. Binnen wacht een hedendaags landelijke inrichting, die is verrijkt met kunst. Eigenaar en chef-kok Pierre Van den Abbeele roert al 24 jaar in eigen potten, eerst in de Roomstraat in Lokeren en sinds vier jaar op het huidige adres. Negen jaar geleden heeft hij de kaart overboord gegooid. Sindsdien eten de klanten gewillig uit zijn hand en kokkerelt de chef zonder stress en zonder overschot in de keuken. Hij gebruikt eersteklas producten, die hij bereidt zoals de meerderheid van zijn uitgebreide fanclub dat graag heeft. Dat betekent liefst met een royale portie room en boter. Door de menuformule speelt hij in op het marktaanbod, waardoor de prijs competitief blijft. Na de btw-verlaging was Van den Abbeele zo eerlijk om het voordeel door te rekenen naar zijn klanten. De prijs van het menu van drie gangen daalde van 35 euro naar 33,50 euro. De baas komt zelf aan tafel om met zachte stem voor te stellen wat de pot schaft. Is er iets dat men liever niet heeft, dan stuurt hij bij.

Restaurant ‘t Vier Emmershof: Krommestraat 1, 9160 Lokeren. Tel. 09 348 63 98. www.vieremmershof.be Tijdens de week uitsluitend menu 33,50 euro. Vrijdag en zondag all-informule 72 euro, zaterdagavond menu 3 tot 6 gangen (47,50 tot 58 euro). Maandag, dinsdag en zondagavond gesloten.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content