In Antwerpen kun je een straat inslaan en plots op totaal onbekend terrein lopen. Het ooit groezelige pleintje zonder naam op de kruising van de Bollandusstraat en de Begijnenvest is er zo een. Het zit geklemd tussen het Mechelseplein en het oude Justitiepaleis, op enkele passen van de bekende wijnbar Osaka. Daar ontdek je Bar Pêche van Semmy Roumans en Esger Van Lysebetten. De dertigers met Limburgse roots raakten meer dan tien jaar geleden bevriend in Antwerpen. Ze hadden ...

In Antwerpen kun je een straat inslaan en plots op totaal onbekend terrein lopen. Het ooit groezelige pleintje zonder naam op de kruising van de Bollandusstraat en de Begijnenvest is er zo een. Het zit geklemd tussen het Mechelseplein en het oude Justitiepaleis, op enkele passen van de bekende wijnbar Osaka. Daar ontdek je Bar Pêche van Semmy Roumans en Esger Van Lysebetten. De dertigers met Limburgse roots raakten meer dan tien jaar geleden bevriend in Antwerpen. Ze hadden nooit de ambitie samen een zaak te starten, tot corona en dit pand hun pad kruisten. Ze gaven het een stoere lik zwarte verf en betegelden het deels in prachtige perzikkleuren. Tot de afwas toe runnen ze hun zaak gezellig met hun tweetjes. Dezelfde ongedwongenheid als waarmee Esger Van Lysebetten je begroet, voel je in de kleine kaart, die om de zes weken wisselt. Semmy Roumans leerde het vak aan de zijde van Davy Schellemans in Veranda en Thomas Baeyens in L'Amitié. Hier word je niet in een keurslijf geduwd van een menu of gerechten om te delen, hier kies je voor een gerecht dat ook effectief de maat heeft waar het voor staat. Verse kokkels serveert Roumans met een frisse salsa van rode ui en tomaat (15 euro). Dit stukje nazomer eet ik uit het vuistje in knapperige slaharten, terwijl ik ze onderdompel in een lekkere lauwwarme jus van rode curry en kokkelvocht. De huisgemarineerde zalm smelt op de tong en krijgen we eenvoudig maar goed met mierikswortel, room, dilleolie en Japanse radijs (15 euro). Ik laat nog even mijn oog vallen op een hoofdgerecht met aardappel, garnaal en ei, maar zwicht dan toch voor de verschillende texturen van bloemkool (23 euro). Een zalvende crème is belegd met een groot stuk geroosterde bloemkool met fijnere stukjes romanesco. Orsopasta zorgt nog voor een leuke afwisseling in textuur, maar vooral de cevenne-ui gelakt in miso en de beurre blanc geven het geheel van uiteindelijk één basisproduct een onweerstaanbare lift. Zijn liefde voor de klassieke keuken en de kunst om die toch jong en anders te brengen, toont Roumans eveneens in de dame blanche: vanille-ijs van de oosterse crèmerie Milad baadt in een warme, opgeschuimde saus van melkchocolade (9 euro). Bar Pêche is een eenvoudig adresje dat me aan de haak heeft geslagen.