‘Leef niet van dag tot dag’

Sara Taybi is een jonge leider in volle groei die geen enkele uitdaging uit de weg gaat en een sterke wil heeft om te overwinnen. Een kolfje naar de hand van mentor Bart De Smet, die het heel belangrijk vindt tijd en energie te steken in ontluikende en beloftevolle talenten.

SARA TAYBI (32) – BART DE SMET (57)

Kunt u zichzelf even voorstellen?

SARA TAYBI: “Sinds iets meer dan twee jaar werk ik als business development manager in de werving en selectie bij XPE Pharma & Science, deel van de Adecco-groep. De eerste tien jaren van mijn carrière was ik actief in salesfuncties in de farmaceutische sector. Nu is het belangrijk te weten hoe ik mijn visie beter kan overbrengen naar medewerkers en hoe ik mijn ontwikkelingsplan kan plaatsen in een ruimere organisatie.”

BART DE SMET: “Ik ben de CEO van Ageas, een Belgische verzekeringsgroep die verzekeringsactiviteiten heeft in twaalf landen in Europa en Azië. In België is Ageas vertegenwoordigd via de marktleider AG Insurance. Ik ben actuaris (verzekeringswiskundige) van opleiding, maar heb het grootste deel van mijn loopbaan voornamelijk leidinggevende functies opgenomen. Ik zie mezelf veel meer als een generalist dan als een specialist.”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

SARA TAYBI: “Ik heb nog te weinig ervaring om een team verantwoordelijkheden en autonomie toe te kennen op de manier waarop ik het wil. Ik weet hoe ik mensen kan motiveren en inspireren en hoe ik mijn organisatie commercieel beter kan laten functioneren, maar ik keek uit naar iemand die me richting kon geven in hoe effectiever de leiding te nemen, te sturen, en mijn standpunten duidelijk over te brengen.”

BART DE SMET: “Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel jong en beloftevol talent aanwezig is en ik vind het belangrijk een klein beetje van mijn tijd en energie te investeren in de begeleiding van die talenten. Ik heb al wat ervaring met mentoringprogramma’s in mijn bedrijf, en het project Young Leader, Inspiring Mentor bood mij de kans diezelfde ervaring op te doen met een jonge leider van een ander bedrijf en een andere sector.”

Wat hebt u tot dusver geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

SARA TAYBI: “Mensen en organisaties hun volledige potentieel laten benutten, is de essentie van leiderschap. Daarnaast begint de weg naar efficiënter leiderschap met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geleerd hoe doeltreffend te communiceren, hoe te presenteren, maar vooral hoe te inspireren. Bart en ik komen elke maand samen en halen het maximum uit onze samenkomsten door een goede planning en voorbereiding.”

BART DE SMET: “In vergelijking met interne mentorships heeft deze formule het grote voordeel dat je sneller werkt aan de persoonlijkheid van de jonge leider, en minder vervalt in technische onderwerpen. Sara Taybi is zeer jong. Ze is nog op zoek naar haar leiderschapscapaciteiten. Ik hoop dat ik haar heb kunnen helpen met het geloof in haar kunnen. Ik geef ook tips over hoe je met bepaalde situaties het beste kunt omgaan.”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

SARA TAYBI: “Het leven wordt almaar drukker. Om efficiënt te zijn, moet je prioriteiten stellen. Ik probeer zo doelgericht mogelijk te handelen en me niet te laten afleiden door dringende maar onbelangrijke zaken. Zowel privé als professioneel vind ik het belangrijk mijn toekomst te plannen en niet gewoon van dag tot dag te leven.”

BART DE SMET: “Ik heb beseft dat je als ervaren leider de positieve invloed op jonge talenten niet mag onderschatten. Ze zijn op zoek, maar hebben potentieel. Het bevestigt het grote belang van coaching op de werkvloer. Dat probeer ik ook in mijn job te doen door mijn medewerkers niet enkel bij evaluatiemomenten feedback te geven, maar vooral ook tussendoor.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd?

Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content